BiH

SDA: Diletantska vlast umjesto usvajanja evropskih zakona građanima ponovo nudi fraze o “pozitivnoj atmosferi”

Sastanak vladajuće većine u Mostaru pokazuje da se koalicija SNSD-HDZ-Trojka vratila na “fabričke postavke,” navodi se u zvaničnom saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA).

Podsjetimo, jučer je u Mostaru održan sastanak koalicionih partnera na državnom nivou.

“Umjesto da postignu prihvatljiv dogovor i isporuče rezultate koji će Bosni i Hercegovini omogućiti otvaranje pregovora sa EU, građanima se ponovo nude otrcane fraze o „pozitivnoj atmosferi među partnerima.“

U međuvremenu, Trojka nastavlja sa snishodljivim i ponižavajućim odnosom prema Dodiku i Čoviću i napadima na opozicione stranke iz probosanskog bloka, a SNSD i HDZ ostvaruju svoje kadrovske i finansijske interese,” navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

“Rok do kojeg bi vladajuća koalicija trebalo da ispuni uvjete za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, koji se ogledaju u usvajanju paketa 3+1, ističe. Gotovo je izvjesno da svi uvjeti neće biti ispunjeni.

Umjesto vlasti, na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora radi opozicija. Zahvaljujući opozicionim strankama usvojen je Zakon o sprječavanju pranja novca. SDA je u proceduru uputila i Zakon o sukobu interesa, ali vladajuća koalicija, koja nije sposobna da ga sama predloži, odbila je da ovaj zakon razmatra po hitnoj proceduri, što je još jedna katastrofalna poruka.

Podsjećamo da su u Domu naroda PSBiH također odbili da po hitnoj proceduri razmatraju izmjene Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa predložene od SDA, koji je već usvojen u Zastupničkom domu.

Ako bi ovi zakoni bili usvojeni, bez obzira što nisu ispunjeni svi uvjeti, moglo bi se realno očekivati da Evropsko vijeće odobri otvaranje pregovora Bosni i Hercegovini, ali postaje sve očiglednije da dio vladajuće koalicije to, u stvari, ne želi.

Uzimajući u obzir ukupnu geopolitičku situaciju, još jednom pozivamo Evropsko vijeće da na martovskom zasjedanju ipak donese pozitivnu odluku za Bosnu i Hercegovinu, unatoč tome što nesposobna i diletantska vladajuća koalicija nije u stanju da ispuni ni najminimalnije uvjete. Takvu odluku trebalo bi donijeti zbog građana Bosne i Hercegovine, ali i zbog same Evropske unije,” navodi se u saopćenju.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button