Tuzlanski kantonU fokusu
U fokusu

SDA će predložiti novog premijera u Tuzli, PDA izbacuje “preletačicu” iz stranke

Nakon pada Vlade


Stranka demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu će voditi procese vezano za formiranje nove vlade, a predložit će i ime novog mandatara. “Preletačica” iz Pokreta demokratske akcije (PDA) će biti isključena iz te stranke. Ovo su prve informacije nakon što je pala SDP-ova vlast.

SDP-ov kantonalni premijer Kadrija Hodžić danas je podnio neopozivu ostavku, čime je pala vlada Tuzlanskog kantona. Do imenovanja novog saziva sekretari ministarstava su ovlašteni za obavljanje dužnosti ministara.

Možda će Vas zanimati i:

Cijelu priču koja je kulminirala padom vlade pokrenula je SDA, iz koje su danas potvrdili da će predvoditi procese formiranja nove vlasti.

“Danas je napravljena nova skupštinska većina, a vlada je izgubila povjerenje. Osamnaest zastupnika je uglavnom nova skupštinska većina, a da li će tu biti više ruku, vidjet ćemo u narednom periodu. Nikome nećemo zatvoriti vrata, kratak je period do izbora i ovo nije nimalo zahvalan trenutak u kojem treba preuzeti vladu, ali SDA je spremna da preuzme taj teret na sebe. Mi ćemo kao SDA vrlo brzo ponuditi novog mandatara,” kazao je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA.

Sada već bivša vlada pala je nakon što je kantonalni premijer Kadrija Hodžić podnio ostavku. Kako je obrazložio, to je učinio jer je vlada kojom je predsjedavao izgubila većinu.

“Ova vlada odlazi uzdignute glave, voljom političke većine. Ova vlada je ostvarila najsnažnije reformske procese koji su se u ovom kantonu vidjeli. Vlada smo koja je realizovala veliki broj projekata i napravili smo promjenu u upravljanju javnim sredstvima i resursima, uz borbu protiv korupcije,” kazao je Hodžić.

Prevaga u formiranju nove skupštinske većine bila je u takozvanim “preletačima” – samostalnom zastupniku Smaji Mandžiću i Jasmini Lugavić iz PDA. Kako je potvrdio zastupnik iz te stranke Senad Alić, Lugavić će biti izbačena iz stranke zbog poteza koji je napravila.

“Ovdje je bilo trgovanja i ja u to ne bih ulazio. Siguran sam da se veoma pokajala zastupnica koja je do jučer bila s nama u klupama, a zašto je to uradila, pokazat će vrijeme. S druge strane, mi smo bili veoma demokratski danas. Nismo se bavili nikakvim preprekama u vidu povlačenja vitalnog nacionalnog interesa i slično. Mi smo u demokratskom i civilizovanom društvu, a kada izgubite većinu, odstupate s pozicija,” naveo je Alić.

Inače, danas je formirano novo rukovodstvo Skupštine TK, a na mjestu predsjednika našao se Žarko Vujović iz Socijaldemokrata BiH, dok su njegovi zamjenici Boris Krešić iz Demokratske fronte i Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost.

“U narednom periodu će nastupiti određene korekcije, a među prvima će biti ta vezano za implementaciju inicijative vezano za isplatu naknada porodiljama, a preispitat ćemo i odluku o povećanju plata i naknada premijeru, ministrima, skupštinskim zastupnicima i ostalim izabranim zvaničnicima. Također, u javnim preduzećima i ustanovama ljudi koji imaju potvrđene optužnice neće moći obavljati izvršne funkcije,” zaključio je Vujović.

Kako trenutno stvari stoje, novu većinu u Tuzlanskom kantonu čine SDA, Socijaldemokrate BiH, DF i Stranka za BiH, uz Jasminu Lugavić i Smaju Mandžića.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button