SvijetVijesti

Scholz poručio da Njemačka neće isporučiti borbene avione Ukrajini


Njemački kancelar Olaf Scholz je izjavio da njegova država Ukrajini neće isporučiti borbene avione te je istakao ono što smatra da je jedini način da se okonča rat u Ukrajini.

U intervjuu za list Tagesspiegel je poručio da je neprihvatljivo nadmetanje u isporuci oružja, a nakon što je Ukrajina zatražila da se napravi koalicija za borbene avione, koju bi činile američke letjelice F-16 i F-35, Eurofighter, Tornados, francuski Rafale i švedski Gripen. O ovome je govorio nekoliko dana nakon što je Njemačka odlučila da ipak isporuči tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2.

“Činjenica da smo tek donijeli odluku o (slanju tenkova) i da se sve više raspravlja o tome, to djeluje neozbiljno,” rekao je Scholz.

Prema njegovim riječima, NATO nije u ratu protiv Rusije i neće dozvoliti eskalaciju. Potvrdio je da je spreman ponovo razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a posljednji put su razgovarali u decembru prošle godine.

Smatra da je razgovor nužan, ali je naglasio da je agresija Rusije na Ukrajinu neprihvatljiva i da će se situacija riješiti samo ako se ruska vojska povuče iz Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države su najavile da će tokom ove sedmice veoma pažljivo razmotriti isporuku aviona. Holandski mediji su objavili da će vlada ove države također razmotriti isporuku aviona F-16 ako ih Ukrajinci zatraže. Ministar odbrane Holandije Wopke Hoekstra je tokom nedavne parlamentarne rasprave istakao da će vlada na takav zahtjev gledati sa “otvorenim umom.”Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button