SvijetVijesti

Scholz podržao brz ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU: Konkretno ćemo gurati reforme u BiHNjemački kancelar Olaf Scholz se tokom posjete Sloveniji ponovno založio za što skoriji ulazak šest zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. No nakon sastanka sa slovenskim premijerom Robertom Golobom istakao je da datum ulaska ovisi isključivo o ispunjavanju svih kriterija.

“Ne bi trebalo ovisiti ni o čemu drugom. Mislim da je to vrlo važno,” rekao je Scholz. Prema njegovim riječima, Njemačka nastoji smanjiti napetosti među državama Zapadnog Balkana kako bi se one fokusirale na bitno – napredak u ispunjavanju kriterija.

Scholz je dodao da se sama Evropska unija reformama mora pripremiti za svoje proširenje. Posebno je istaknuo učinkovitije procese donošenja odluka u financijskoj i vanjskoj politici, gdje je trenutno potrebna jednoglasnost država članica.

Njemački kancelar se direktno osvrnuo u BiH kazavši da će “konkretno gurati reforme u BiH”.

“Jako sam zahvalan na otvaranju pregovora i na činjenici da sada poduzimamo ovaj korak sa statusom kandidata i svim prilikama koje s njim dolaze. U svakom slučaju, mislim da je ovo vrlo dobar korak i mi nećemo samo stajati i promatrati, nego ćemo i vrlo konkretno pokušati osigurati da se sada poguraju potrebne reforme u Bosni i Hercegovini. Za sve koji se nadaju članstvu u Evropskoj uniji, to nije geopolitički proces odlučivanja, već proces koji je uvijek vezan uz činjenicu da postoje konkretni reformski koraci,” poručio je Scholz.

Golob se složio s njemačkim premijerom da Evropska unija mora donijeti reforme i pojednostaviti procese donošenja odluka.

“Sastanke Evropskog vijeća prečesto blokira jedna država koja slijedi svoje specifične interese,” rekao je slovenski premijer.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button