Lifestyle

Saznajte zašto čokolada stvara ovisnost i koliko se bi se trebala jesti


Veoma je važno koju čokoladu jedete, jer vam ona može biti korisna, ali i navesti vas da se ponašate kao ovisnik. Koliko puta vam se dogodilo da kažete da ćete pojesti samo jednu kockicu ili jedan red čokolade, a na kraju pojedete cijelu?

Zbog čega se mnogi ne mogu obuzdati kada je jedu i što u njoj izaziva ovisnost? Je li čokolada uopće zdrava i u kojoj mjeri?

Mliječna i bijela čokolada su pune šećera i masti koji potiču stvaranje dopamina

Mliječna i bijela čokolada su pune prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jesu toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se ovisnost i potreba za još čokolade, piše NBC News. Što je hrana više prerađena, više stvara ovisnost. Nije utvrđeno zbog čega se to događa, ali oni koji rade čokoladu znaju što je čini ukusnom, pa tako mliječna čokolada ima mnogo više šećera nego išta što prirodno sadrži šećer. Zato ne čudi da čokolada izaziva veću ovisnost nego ostali proizvodi. Crna čokolada nije toliko popularna, jer ne sadrži šećer i mlijeko.

Mliječna čokolada stimuliše receptore okusa, koji potiču proizvodnju dopamina, koji je hormon sreće, pa joj se zbog tog osjećaja stalno vraćamo.

Ovdje ne pomaže ni dobra samokontrola, jer u susretu s čokoladom mozak odmah reaguje u želji za dozom dopamina i šalje vam signal da je ona dobra za vas.

Konzumiranje čokolade pojačava vjerojatnost da će neuroni koji proizvode dopamin prestati to raditi u zdravoj mjeri i da će uvijek očekivati poticaj u obliku čokolade. Zbog toga se čokolada pretvara u neku vrstu droge, jer što je više jedete, to vam više treba. Isti slučaj je i s bijelom čokoladom, koja tehnički i nije čokolada, jer u njoj nema kakaa.

Kako iskoristiti čokoladu za poboljšanje zdravlja

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, koja je puna dobrih hranljivih tvari.

Kakao koji se koristi za izradu čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih spojeva koji se zovu polifenoli, a prah od kakaa u sebi ima 50 miligrama polifenola po gramu. Kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliko kakaa ima u sebi – što ga je više, to je bolje.

5 načina na koje je čokolada dobra za zdravlje

1) Ima antioksidanse – U čokoladi je veoma visoka koncentracija kvercetina, vrste antioksidansa, koji je dobar za sprječavanje određenih bolesti, jer ima mogućnost uništavati slobodne radikale.

2) Ima antiupalne odlike – Čokolada ima antiupalno djelovanje, što može biti korisno u sprječavanju razvoja kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

3) Dobra je za srce i pluća – Crna čokolada sadrži velike količine teobromina, spoja koji se nalazi u mnogim proizvodima i djeluje tako što opušta arterije i smanjuje krvni tlak, pa samim time smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Osim toga, crna čokolada u sebi ima i teofilin, koji poboljšava rad srca i pluća.

4) Poboljšava učenje – Flavanoli koji se nalaze u crnoj čokoladi potiču protok krvi u mozgu i mogu ojačati pamćenje i učenje.

5) Poboljšava raspoloženje – Veliki broj studija ustanovio je da crna čokolada poboljšava raspoloženje. Uzrok za to su najvjerovatnije njen okus i psihoaktivni spojevi koje sadrži. U njoj ima i kofeina, pa je dobra i za održavanje budnosti.

Crna čokolada ipak nije čudotvorna hrana

Iako je dobra za zdravlje u određenoj mjeri, crna čokolada ne može se usporediti s povrćem i voćem, a osim toga, i ona je puna masti, kalorija, kofeina i sadrži šećer. Nutricionisti savjetuju ne jesti više od 50 grama ove poslastice dnevno.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button