IstaknutoPromoZanimljivosti i zabava

Savjeti oftalmologa: Kako osobe sa šećernom bolesti mogu sačuvati zdravlje očiju?
Kako je šećerna bolest često povezana s brojnim komplikacijama, uključujući probleme sa vidom, veoma je važno educirati se o preventivnim mjerama i liječenju specifično usmjerenom na ovu bolest. Tim povodom, razgovarali smo sa dr Amelom Hajdarbegović, oftalmologom sa bogatim iskustvom, koja je podijelila savjete na ovu temu.

Možete li nam objasniti zašto je zdravlje očiju posebno važno za ljude s dijabetesom?

Zdravlje očiju izuzetno je važno za sve nas, a posebno za ljude s dijabetesom koji su izloženi većem riziku od razvoja određenih očnih bolesti. Šećerna bolest je hronično oboljenje, oboljenje malih krvnih sudova svih organskih sistema, pa tako i oka. Na oku može dovesti do niza komplikacija, poput sindroma suhog oka, komplikovane katarakte, čestih promjena dioptrije, a među najtežim komplikacijama je dijabetička retinopatija.

Šta je ustvari dijabetička retinopatija i kako se manifestuje?

Dijabetička retinopatija kao komplikacija šećerne bolesti je vodeći uzrok sljepila u razvijenim zemljama. To je mikroangiopatija, znači oboljenje malih krvnih sudova mrežnice. Karakteriše se sa propuštanjem  ili zatvaranjem krvnih žila, a manifestira se krvarenjima u različitom obimu na očnom dnu i u staklovini.  Pacijenti  u lakšim slučajevima nemaju simptoma a kod težih oblika retinopatije uglavnom se javljaju zbog pada vida. U praksi imamo slučajeva gdje  na rutinskom oftalmološkom pregledu nađemo promjene na očnom dnu, koje upućuju na DM. Tada uputimo pacijenta na dalje pretrage kod porodičnog ljekara, te se potvrdi dijagnoza šećerne bolesti.

Dijabetička retinopatija - uzroci, simptomi i liječenje | Dioptrija.hr

Koji su faktori rizika za nastanak retinopatije?

Faktori rizika za razvoj dijabetičke retinopatije su: trajanje šećerne bolesti, regulacija vrijednosti šećera u krvi, visok pritisak, povišene masnoće u krvi, gojaznost, starosna dob, trudnoća…

Koje bi savjete dijabetičari trebali slijediti kako bi pravovremeno reagovali i prevenirali komplikacije sa vidom?

Svi pacijenti sa DM bi trebali obaviti oftalmološki pregled, u sklopu kojeg posebno mjesto ima pregled očnog dna. Koliko često trebaju kontrolni pregledi zavisi od nalaza,i pristup je individualan. Recimo pacijentima sa urednim nalazom,dovoljan je godišnji kontrolni pregled, dok u slučajevima gdje nađemo promjene na očnom dnu,preporučuju se kontrolni pregledi na 3,6 mjeseci, ovisno o nalazu.

Naglasila bih da je jako bitno kontinuirano praćenje pacijenata sa šećernom bolesti radi što ranijeg otkrivanja komplikacija,radi pravovremenog liječenja i prevencije težih komplikacija koje vode gubitku vida.

U cilju preveniranja očnih oboljenja od šećerne bolesti, u poslovnici Plave poliklinike u Živinicama (na lokaciji TC Bingo) možete iskoristiti popust od 30% i uraditi paket pregleda:

Tromjesečni šećer + pregled očnog dna, po cijeni od 25KM (umjesto 35KM).

Akcija važi od 15.06.2023. do 15.07.2023. Za više informacija možete se javiti putem FB stranice ili putem kontakt telefona: 035 773 333.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button