ArhivaServisi

Savjeti koje morate znati šta trebate učiniti ako se blizu vas dogodi saobraćajna nesrećaAko ste tokom vožnje vidjeli saobraćajnu nesreću blizu sebe, vaša reakcija će u velikoj mjeri ovisiti o težini nesreće, ali postoje opće smjernice koje trebate imati na umu.

Uz ove savjete bit ćete spremniji pomoći kolegama vozačima dok ne stigne profesionalna pomoć.

Prvo osigurati svoju sigurnost

Ako ste saobraćajnu nesreću vidjeli tokom vožnje, zaustavite se sa strane ulice najmanje 30 metara od mjesta događaja i uključite sva četiri pokazivača smjera. Ova udaljenost je jako važna, jer ne trebate dovesti sebe i svoj automobil u opasnost zbog slomljenog stakla, goriva koje curi ili plamena.

Nikada ne treba pretpostavljati da neko drugi zove policiju. Čak i ako vam se čini da je nesreća mala, policija se mora obavijestiti. Operateru je potrebno reći da ste svjedok saobraćajne nesreće, lokaciju, broj ljudi, kao i sve druge relevantne detalje.

Provjeriti učesnike saobraćajne nesreće

Nakon što ste se uvjerili da je sigurno prići mjestu saobraćajne nesreće, provjerite stanje učesnika kako biste bili sigurni da su dobro i ponudite pomoć samo ako im možete pomoći.

Iako ovakva situacija može biti emotivno veoma uznemirujuća, pokušajte se držati činjenica i zapamtite da nije vrijeme za procjenjivanje čija je krivica za nesreću ili donošenje zaključaka na osnovi mišljenja vozača.

Ako je u pitanju teška saobraćajna nesreća, osim ako ne postoji rizik da će se automobil zapaliti, nikada ne treba premještati povrijeđenu osobu. Uprkos najboljim namjerama, pomicanjem se mogu izazvati još veće povrede. To biste trebali prepustiti obučenim medicinskim radnicima.

Možete im pomoći riječima, govoreći im da je pomoć na putu.

Stabilizirati automobil (ako je moguće)

Ako je saobraćajna nesreća manja, zamolite vozača da udareni automobil izbaci iz brzine i ugasi. To će ukloniti rizik od požara, posebno ako je sudar izazvao curenje ulja, goriva ili antifriza.

Također, postavite trokute da biste upozorili ostale vozače na nesreću.

Dati izjavu policiji

Kada policija dođe, osigurajte im relevantne činjenice i svoje kontakt podatke. U danima ili sedmicama nakon saobraćajne nesreće, kao svjedoka vas može kontaktirati policija ili agent iz osiguranja. Budite iskreni u svojoj izjavi i iznosite samo činjenice, navodi Geico.

Saobraćajne nesreće mogu biti veoma uznemirujuće, kako za učesnike u njima tako i za prolaznike i svjedoke. Najbolji način kako se nositi s tom situacijom je ostati na mjestu nesreće i prijaviti ono što ste vidjeli. Izađite iz svog automobila i pružite pomoć samo ako je sigurno to učiniti.

Vaše trezveno postupanje da na siguran način asistirate ili zaštite učesnike u saobraćajnoj nesreći dok ne stigne hitna pomoć može napraviti veliku razliku u ishodu.

Izvor: Klix

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button