SvijetZanimljivosti i zabava

Rusija oduzima pasoše visokim zvaničnicima kako bi zaustavila prebjege


Ruske službe sigurnosti oduzimaju pasoše visokim zvaničnicima i rukovodiocima državnih kompanija kako bi spriječile putovanja u inostranstvo, dok se paranoja zbog curenja informacija i prebjega širi režimom predsjednika Vladimira Putina, piše the Financial Times.

S obzirom da ruska invazija na Ukrajinu još uvijek bjesni, službenici sigurnosti su pooštrili zahtjeve za putovanja unutar državnog sektora, zahtijevajući predaju putnih dokumenata za neke od istaknutih ličnosti i bivših zvaničnika, reklo je nekoliko ljudi koji su upoznati s tim.

Povećani pritisak odražava duboku sumnju u Kremlju i FSB-u, agenciji nasljednici KGB-a, u lojalnost ruske civilne elite, od kojih se mnogi privatno protive ratu u Ukrajini i muče se zbog njegovog uticaja na njihov kvalitet života.

Dmitrij Peskov, Putinov portparol, potvrdio je da je Rusija pooštrila ograničenja putovanja u inostranstvo za neke koji rade u “osjetljivim” područjima.

Dmitry Peskov | PBS NewsHour
Dmitry Peskov |

– Za ovo postoje strožija pravila. Na nekim mjestima su formalizirani, a na nekim mjestima zavise od konkretne odluke o određenim zaposlenima – rekao je za Financial Times.

Od početka “specijalne vojne operacije” ovom pitanju se poklanja više pažnje. Od sovjetskih vremena, ruski zvaničnici koji imaju pristup državnim tajnama srednjeg nivoa morali su da ostave svoje pasoše u specijalnom odjelu u ministarstvima i kompanijama.

Međutim, ruske službe sigurnosti rijetko su provodile pravila, tvrde bivši zvaničnici i rukovodioci. Ovo se promijenilo nakon invazije na Krim 2014. godine, kada su službe sigurnosti počele upozoravati da se ne putuje u zemlje poput SAD-a ili Velike Britanije.

Nakon potpune invazije na Ukrajinu prošle godine, ograničenja su primijenjena mnogo šire i u velikoj mjeri zavise od hirova pojedinih sigurnosnih službenika u državnim institucijama.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button