Svijet

Rus od mobilizacije pobjegao u divljinu: Živim u daleko boljim uslovima nego regruti
Ruski IT profesionalac i antiratni aktivista smislio je neobičan način kako izbjeći regrutaciju od ruske vojske, postavljajući kamp u udaljenoj šumi na jugu Rusije gdje obavještava javnost o svom životu u divljini, prenosi The Moscow Times.

Adam Kalinjin, čije ime su promijenili mediji kako bi zaštitili njegov identitet, rekao je da se protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali je odlučio da ostane u zemlji uprkos najavi predsjednika Vladimira Putina o “djelimičnoj” mobilizaciji 21. septembra.
Adam Kalinin. Screenshot: a video published by “Logical Woodsman” Telegram channel

 

“Zašto bih morao napustiti svoju domovinu?” Kalinjin je upitao novinara i dodao da njegovu odluku podržavaju porodica, prijatelji i kolege.

Kalinjin, entuzijasta planinarenja i samoproglašeni introvert, postavio je kamp u neimenovanom regionu južne Rusije nakon što je proveo sedmicu pripremajući se za život van mreže, uključujući dodavanje solarnih panela svom postojećem setu alata za preživljavanje.

Za skladištenje hrane, Kalinjin je postavio kontejner opskrbljen osnovnim zalihama oko sat vremena hoda od svog kampa.

“S vremena na vrijeme odem tamo kao u pravu radnju”, rekao je.

Za pitku vodu skuplja kišnicu u kantu od 20 litara, rekao je u video snimku objavljenom na Telegramu.

U stvari, Kalinjin je postavio dva šatora u šumi, jedan bez pristupa internetu u kojem spava, a drugi sa satelitskom antenom smještenom na grani obližnjeg drveta za njegov osmočasovni radni dan.

“Razlog zbog kojeg sam ih razdvojio je zato što je (u jednom) lijepo mjesto gdje nema propuha, ima sunca, ima čistinu”, rekao je on.

“U ‘kancelariji’ vrijeme nije tako lijepo, postaje prilično gadno ako puše vjetar, ali ima internet”, dodao je.

Kalinin also mounted an antenna on a pine tree. Photo: “Logical Woodsman” Telegram channel

Kalinjin opisuje svoje životne uslove kao “super ekološke”, dijeleći fotografiju svoje improvizirane stolice za panjeve i opisuje kako kopa jame da bi koristio toalet. Kalinjin priznaje da mu nedostaje tuširanje, umjesto toga koristi vlažne maramice i pristup mašini za pranje veša.

Pošto za skoro mjesec dana života u šumi nije vidio nijednu osobu, a kamoli neku veliku životinju, Kalinjin je rekao da se ne plaši da će biti uhvaćen, a izrazio je i uverenje da su mu uslovi života daleko bolji od onih sa kojima se suočavaju mobilisani Rusi tokom njihovog raspoređivanja.

Kalinjin je rekao da, iako je u početku planirao da živi u šumi ne više od mjesec dana, sada razmišlja da ostane na zimu, iako mu nedostaju supruga i prijatelji.

“Bez supruge ne bih postigao ni pola onoga što sam zamislio”, napisao je.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button