BiH

Rudari u Federaciji BiH spremaju pobunu zbog drastičnog smanjenja plata


U sedam rudnika u koncernu Elektroprivrede BiH od 1. decembra ove godine bi mogla početi primjena novih pravilnika o radu i učinku, koji, kako tvrde radnici, idu na njihovu štetu. Zbog drastičnog smanjenja plata i lošijih uslova rada najavljuju pobunu.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH jučer je održao sastanak, a tom prilikom je analizirana aktuelna situacija u kojoj se nalaze rudnici u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, s posebnim akcentom na moguću primjenu novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku.

Iz ovog sindikata su naveli da bi spomenuti dokumenti mogli na snagu stupiti 1. decembra ove godine, a kreirani su jednostrano u Elektroprivredi BiH, uz podršku Federalne vlade, bez učešća rudara. Kako su naglasili, i ovaj put je izostao socijalni dijalog, čime je prekršen sporazum iz maja ove godine.

Zbog aktuelne situacije, iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH uputili su dopis direktoru Elektroprivrede BiH Admiru Andeliji, federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru industrije, energije i rudarstva FBiH Nerminu Džindiću, sa sadržajem ozbiljnog upozorenja.

“U slučaju da poslodavac u rudnicima u sastavu koncerna jednostranom odlukom od 1. decembra 2021. godine stavi u primjenu novi pravilnik o radu i pravilnik o radnom učinku, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH će od 2. decembra putem nadležnih organa pokrenuti pravne postupke, u cilju zaštite interesa i prava radnika i sindikata”, navodi se, između ostalog, u dopisu u kojem je naglašeno i da će u slučaju primjene spornih pravilnika 21. decembra, na Dan rudara FBiH biti održan protestni skup rudara.

Inače, novi pravilnici neprihvatljivi su za sindikate radnika rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica, iz kojih tvrde da je Elektroprivreda BiH, prilikom kreiranja novih dokumenata prekršila i potpisani sporazum od 19. maja ove godine, a u kojem je navedeno da će se izrada pravilnika raditi u saradnji sa Sindikatom radnika rudnika FBiH.

“Elektroprivreda BiH izbjegava bilo kakav dijalog i imamo najave da će jednostrano ući s primjenom pravilnika koji za rudare predstavljaju drastično umanjenje primanja. Također, u pravilniku o radnom učinku sada se sav teret eventaulnog zastoja u proizvodnji, za koji radnik nije kriv, prenosi na njegova leđa”, kazao je predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka u Tuzli Zuhdija Tokić.

Prema Tokićevim riječima, shodno novim pravilnicima, osnovna plata rudara se smanjuje najmanje za 30 posto, a na osnovu umanjenja postojećih koeficijenata.

“Primjera radi, rudar kao prvi kopač sada ima osnovnu plaću bez posebnih otežanih uslova u iznosu od okvirno 850 KM, a sa smanjenjem ona će iznositi 620 KM. Na to mi nikada nećemo pristati, to je kap koja će preliti čaši i energično kažemo da smo spremni ovu problematiku riješiti na pravi način”, pojasnio je Tokić.

Rudari su nadležnima na kraju poručili da zatvore rudnike ako oni energetskom sektoru u BiH ne trebaju, ali da će za sve to morati snositi odgovornost. Težinu problema dodatno povećava i konstantno povećanje cijena u BiH, što rudari, kako kažu, itekako osjete.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button