BiH

Rudari iz cijele FBiH sutra će protestovati u Sarajevu
Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja 1. maja – Dana rada, sutra će organizovati proteste u Sarajevu.

Iz ovog sindikata su istakli da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”.

Protesti će biti održani sutra na platou Željezničke stanice u Sarajevu od 9 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva.

Iz Sindikata ukazuju na probleme u rudarstvu u FBiH te dešavanja u vezi s usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, koji se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Protestni marš sutra će u Sarajevu organizovati i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine pod sloganom “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”, čiji je cilj da se ukaže na izrazito loš položaj radnika uposlenih u ovom sektoru.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš će biti organizovan kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button