BiH

Roth pozvao na što hitniju deblokadu rada državnih institucija BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se s državnim ministrom pri Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, nadležnim za evropska pitanja, Michaelom Rothom.

Teme razgovora su bile aktuelna politička situacija u BiH, reformski procesi i aktivnosti na evropskom putu zemlje.

Možda će Vas zanimati i:

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost evropskoj perspektivi zemlje, kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, za koji postoji konsenzus svih političkih aktera. Izrazili su zahvalnost na činjenici da će nova njemačka Savezna vlada i ostale institucije te zemlje nastaviti dosadašnji kontinuitet podrške Bosni i Hercegovini, posebno njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te evropskom putu – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić i Džaferović su istaknuli da je SR Njemačka mnogo puta dokazala da, kao prijatelj, stoji uz Bosnu i Hercegovinu i da se može računati na njenu podršku.

Ministar Roth potvrdio je kontinuitet podrške Savezne Republike Njemačke suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, koje smatra neupitnim.

“Svako miješanje ili udar na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine imat će snažan odgovor iz SR Njemačke. Sa svoje strane SR Njemačka pružat će i podršku Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima unutar evropskih integracija, na način da se moraju ispuniti svi pristupni kriteriji koje se odnosne na demokratiju, vladavinu prava i zaštitu osnovnih ljudskih prava”, navodi se u saopćenju.

U vezi trenutne krizne situacije, ministar Roth je rekao da su na stolu spremne sankcije prema onima koji blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine, te pozvao na što hitniju deblokadu rada državnih institucija BiH, kako bi se nastavili reformski procesi.

“Naglasio je da je Njemačka vlada veoma zainteresovana za nastavak Berlinskog procesa, podcrtavši da je prednost tog procesa inkluzivnost, odnosno uključenje svih zemalja zapadnog Balkana, te da u novoj inicijativi Otvoreni Balkan ne vidi dodatnu vrijednost koja bi je pokazala boljom od dosadašnjeg Berlinskog procesa i evropskih standarda ugrađenih u taj proces. U tom smislu, postalo je očito da sadašnji politički sistem BiH uspostavljen Dejtonskim sporazumom nije usklađen s evropskim standardima i pristupnim kriterijima. Posebno je istakao kako je Evropska unija zapravo unija vrijednosti, koje BiH treba prihvatiti i ugraditi u svoj sistem”, navodi se u saopćenju.

U tom pogledu, ministar Roth je dodatno naglasio da je potrebno prevazići etničke podjele i zemlju graditi kao državu svih njenih građana, Bosanaca i Hercegovaca, kao građana jedne zemlje.

Poručio je da je u interesu građana BiH i njenog ekonomskog razvoja potreban hitan napredak u provođenju zaostalih reformi neophodnih za nastavak evropskih integracija. Posebno interesovanje je pokazao za perspektivu mladih u Bosni i Hercegovini, naglasivši da se treba odmaći od etničkih podjela i ponuditi mladima jasnu perspektivu za ostanak u zemljiu.

U delegaciji SR Njemačke bio je i član Njemačkog parlamenta (Bundestaga) Adis Ahmetović, te ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Marget Ueber – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button