BiHZanimljivosti i zabava

Robotički reprezentativci BiH u Ženevi osvojili tri nagrade i specijalno priznanje
Nacionalni robotički tim Bosne i Hercegovine okupljen oko CERIT-a – Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju učestvovao je od 13. do 16. oktobra na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge u Ženevi, gdje su bili veoma uspješni i donijeli lijepe rezultate svojoj zemlji.

Naši robotičari su tokom četiri dana takmičenja imali intenzivne mečeve sa robotom, razgovore sa sudijama, prezentaciju projekta, ali i prelijepa druženja i razmjene kultura sa ostalim državama, a posebno s onima na Balkanu. Na ceremoniji otvaranja izašli su u tradicionalnoj bosanskoj nošnji sa zastavom Bosne i Hercegovine, saopćili su iz CERIT-a.

May be an image of 8 people, people standing and indoor

U robotičkom dijelu takmičenja nakon 3 dana intenzivnih mečeva i sarađivanja u alijansi sa ostalim timovima, od kojih je rezultat mnogo zavisio, naši reprezentativci plasirali su se na visoko 36. mjesto.

“Od ukupno 12 mečeva pobijedili smo u 8, a izgubili 3, te 1 izjednačen. Sami rezultat svakog meča uveliko je ovisio od alijanse, koju su činile još druge dvije države zajedno s nama. Tako da je bilo slučajeva da zemlje koje imaju dosta više poraza nego pobjeda budu plasirane među prvih 10 reprezentacija. Naš tim je jednom periodu takmičenja bio i na 19. poziciji. Ovakav dizajn robota je dobio nagradu ‘Safety award’ zbog njegove sigurnosti i funkcionalnosti”, naglasili su.

Neke od ostalih nagrada bile su i nagrada Outstanding mentor za MSc. Anesa Hadžiomerovića, u domeni njegove izvrsnosti i ogromnog zalaganje za cijeli tim, kao i 2. mjesto za redoviti angažman i dobar sadržaj na društvenim mrežama.

Tim naših reprezentativaca je jedan dan takmičenja prezentovao svoj projekat pred panelom sudija iz različitih organizacija, poput XPRICE i FIRST Global-a, koje se zalažu za redukciju emisija ugljendioksida, te su na ovaj način učestvovali i u CNN-ovom dokumentarcu.

Ranije spomenuti projekat je ušao u finale sa ostalih 9 timova i bavi se smanjivanjem procenta C02  i sačuvanjem šuma u našem području, putem rane detekcije požara.

Uzimajući u obzir da je “Carbon Capture” tematika ovog takmičenja, na ceremoniji zatvaranja tim Bosne i Hercegovine je dobio specijalno priznanje sudija i pohvalu od strane glavnog naučnika i izvršnog direktora za klimatske promjene i energiju u XPRIZE Ph.D.Marcius Extavour za njihovu inovaciju Carbon Countermeasures, koja se tiče rane detekcije požara u cilju prevencije njegovog širenja.

Predstavljen je prototip proizvoda koji su izradili u CERIT-u, kao i način unapređenja.

“Ono što je bilo zanimljivo jeste čuđenje sudija kako državne institucije u Bosni i Hercegovini nisu zainteresovane za ovakav proizvod, a svake godine se borimo s požarima i samim tim gubimo enormno velike količine prirodnog bogastva, te se oslobađaju ogromne količine CO2 u atmosferu.

Dakle, BiH ima sjajnu budućnost u robotici, a ono što nam je potrebno su adekvatni uslovi za rad za bolje sutra u Bosni i Hercegovini”, poručili su.

https://www.facebook.com/ceritmostar/videos/3415310572036154

Sve u svemu, kako kažu, ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo za tim naših reprezentativaca koji su činili – Lejla Nuhić, Danis Mušić, Hana Juklo, Nizama Šuta, Sanjin Brajević, Armin Đidelija, Deni Ajanić i Anes Hadžiomerović, koji su se družili s timovima iz drugih zemalja, rezmjenili svoja iskustva te pomagali jedni drugima.Izvor
fena

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button