SvijetVijesti

Rishi Sunak odlazi sa čela Konzervativne stranke nakon teškog poraza na izborima u Velikoj Britaniji
Rishi Sunak najavio svoju ostavku sa pozicije premijera, ali i lidera Konzervativne stranke nakon svog katastrofalnog poraza na izborima. On je rekao da je čuo “bijes i razočaranje” birača i želju za promjenom, te je poručio građanima zemlje: “Žao mi je.”

“Dao sam sve od sebe ovom poslu, ali ste poslali jasan signal da se vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora promijeniti. A jedino vaša ocjena je ona koja je bitna. Čuo sam vaš bijes, vaše razočaranje i preuzimam odgovornost za ovaj gubitak,” rekao je on.

Sunak je rekao da će se povući sa pozicije lidera Konzervativaca kada se stvore uslovi a izbor njegovog nasljednika. Kako piše Guardian, izgleda da će stranka osvojiti nešto više od 121 mandata, što je njen najgori rezultat ikada.

Sunak je čestitao je Keiru Starmeru na pobjedi Laburista, rekavši: “U ovom poslu njegovi uspjesi će biti uspjesi sviju nas i želim njemu i njegovoj porodici dobro. Bez obzira na naše nesuglasice u ovoj kampanji, on je pristojan čovjek kojeg poštujem.”

Jutros su do 11 sati sve izborne jedinice osim dvije proglasile svoje rezultate, a Laburisti su osvojili ogroman rezultat sa više od 410 mjesta. Sunak je rekao da njegova stranka sada mora da se ponovo izgradi i preuzme svoju “ključnu” ulogu u opoziciji.

Zatim je otputovao u Bakingemsku palatu na svoju poslednju audijenciju kod Kralja prije nego što Starmer zvanično postane premijer.

Govoreći o svom mandatu, Sunak je rekao da je smanjio inflaciju na cilj Banke Engleske od 2%, stavio hipotekarne stope na silaznu putanju i poboljšao međunarodni ugled Ujedinjenog Kraljevstva. On je naveo podršku Ukrajini i pregovore o Windsorskom okviru o trgovinskim aranžmanima nakon Bregzita u Sjevernoj Irskoj.

“Ponosan sam na ta dostignuća. Vjerujem da je ova zemlja sigurnija i jača nego što je bila prije 20 mjeseci. Prosperitetnija je, pravednija i otpornija nego što je bio 2010. godine,” rekao je on.

Sunak je postao lider stranke u oktobru 2022. bez nakon što je Liz Truss dala ostavku nakon samo 45 dana.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button