U fokusuValter Tuzlanski

Reisul-ulemu posjetio Plenković
Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice posjetio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, u pratnji svoje delegacije.

Nakon dobrodošlice premijeru Plenkoviću i hrvatskoj delegaciji, reisul-ulema je zahvalio na podršci koju Vlada Republike Hrvatske pruža Bosni i Hercegovini, ukazavši na značaj dobrih odnosa između ove dvije prijateljske države.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji, te je još jednom potvrđena opredijeljenost Bosne i Hercegovine i Bošnjaka ka evropskim i NATO integracijama.

Premijer Plenković je naglasio da je Vlada Republike Hrvatska partnerska i prijateljska u odnosu prema Bosni i Hercegovini. Također, dodao je i da će se Republika Hrvatska aktivno zalagati za evropski put Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanka saglasili su se da se odnosi dvije države, kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata, trebaju nastaviti unapređivati kroz izgradnju međusobnog povjerenja i međureligijskog dijaloga.

Na kraju susreta, premijeru Plenkoviću reisul-ulema je uručio Monografiju multimedijalne izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, te je najavljeno skoro postavljanje izložbe i u Zagrebu.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Dževad Hodžić i šef Kancelarije reisul-uleme Rifat Fetić.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button