SvijetVijesti

Razorni uragan Beryl opustošio jugoistočne Karibe i odnio pet života
Uragan Beryl, označen kao oluja kategorije pet, zahvatio je područje Meksika, Jamajke, Venecuele i Kube pustošeći za sobom i odnoseći živote.

Upozorenje na uragan je na snazi za Jamajku, Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brač. Baryl je, prema posljednjim informacijama, trenutno slabijeg intenziteta, ali se predviđa da će ponovo pojačati oluju kada prođe Jamajku, pređe na Kajmanska ostrva u četvrtak i na meksičko poluostrvo Jukatan u petak, podaci su Nacionalnog centra za uragane.

Kasno u ponedjeljak, Beryl je postao oluja koja je razvila uragan kategorije pet u Atlantiku i dostigao je vrhunac od 270 kilometara po satu.

Možda će Vas zanimati i:

U utorak navečer, oluja je bila svega 480 kilometara istočno-jugoistočno od Kingstona.

Očekivalo se da će Beryl donijeti vjetrove opasne po život i olujne udare na Jamajku, gdje su zvaničnici upozorili stanovnike u područjima podložnim poplavama da se pripreme za evakuaciju.

Dok se stanovnici Jamajke pripremaju za nadolazeću oluju, Beryl je već ostavio trag smrti za sobom: najmanje tri osobe su stradale na Grenadi gdje je Beryl stigla u ponedjeljak, a jedna smrt zabilježena je u Sent Vincentu i na Grenadinima i jedna u Venecueli, rekli su zvaničnici.

Premijer Grenade Dickon Mitchell rekao je da je ostrvo Carriacou, koje je već pogodila oluja, gotovo odsječeno od svijeta, sa sravnjenim kućama, telekomunikacijama i pogonima za gorivo.

“Nismo imali praktički nikakvu komunikaciju s Carriacouom u posljednjih 12 sati osim kratko jutros putem satelitskog telefona,” rekao je Mitchell na konferenciji za novinare.

Inače, Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu saopštila je krajem maja da očekuje da će ova godina biti “izvanredna” sezona uragana, sa do sedam oluja kategorije 3 ili više.

Šef UN-a za klimu Simon Stiell, koji ima porodicu na ostrvu Carriacou, rekao je da su klimatske promjene glavni uzročnik ovakvih prirodnih katastrofa.

Osim navedenih država, za dijelove Haitija i Dominikanske Republike izdata su i upozorenja na uragan i tropske oluje.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button