BiHVijesti

Ramiz Salkić: Koliko god Bošnjaci bili miroljubivi, svakom trpljenju nekada dođe kraj

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić reagovao je na napade i provokacije usmjerene prema povratnicima u ovom bh. entitetu te je poručio kako je cijeli sistem zakazao.

Salkić se osvrnuo na provokacije usmjerene prema Bošnjacima u Vlasenici i pucanje iz vozila u pokretu pored kuća u kojima žive Bošnjaci u Potočarima.

Tom prilikom, Salkić je naveo kako je sistem zakazao te da su predstavnici međunarodne zajednice zakazali što motiviše i podstiče ekstremiste na sijanje straha i mržnje prema Bošnjacima.

“Bošnjaci su u bh. entitetu RS godinama pod snažnim pritiskom koji se manifestira od političkog vrha entitetskih vlasti do običnih seoskih kabadahija koji koriste razne prilike da pojačaju pritisak na Bošnjake. Bošnjaci se vrijeđaju , ponižavaju i diskriminiraju na različite načine od negiranja identiteta do provokacija kojima su redovito izloženi tokom pravoslavnih praznika i neustavnog obilježavanja Dana entiteta RS 9. januara. Kontinuirano širenje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima od strane predsjednika entiteta prihvaćeno je na terenu i posebno se manifestuje pod maskom obilježavanja pravoslavnih praznika,” rekao je Ramiz Salkić.

Poručio je kako se u ovaj projekat ciljano uklapa i entitetska policija koja, iako ima informacije o namjerama provokatora iste ne želi spriječiti već im, kako je bio slučaj u Srebrenici, obezbjeđuje policijsku pratnju.

“Oni koji bi sve ovo trebali i mogli spriječiti to ne žele svjesno dajući podršku svojim nečinjenjem onima koji uznemiravaju Bošnjake na vjerskoj i nacionalnoj osnovi iznova ih podsjećajući na zločine koje su preživjeli u ovom entitetu. Bošnjaci su miroljubiv narod koji je kroz historiju platio cijenu svoje miroljubivosti i beskonačnom povjerenju u svoje komšije što su zločinci redovito koristili da im nanesu što veću bol i patnju čemu svjedoči i počinjeni genocid nad Bošnjacima. Naš povratak na porušena ognjišta u okruženje sa ratnim zločincima na slobodi bez poduzimanja osvetničkih akcija ne bi se smio shvatati kao naša slabost već kao želja da sistem radi svoj posao i kazni počinioce zločina nad Bošnjacima,” objašnjava Salkić.

Salkić ističe i kako su upravo zločinci koji su nezasluženo na slobodi i oni koji su blago kažnjeni ključni motivatori mladih generacija da generiraju i šire mržnju prema Bošnjacima u ovom entitetu.

“Sistem je zakazao, predstavnici međunarodne zajednice su zakazali, namjerno ili ne sasvim svejedno, što dodatno motiviše i podstiče ekstremiste na sijanje straha i mržnje prema Bošnjacima. Koliko god Bošnjaci bili miroljubiv narod, svakom trpljenju i strpljenju nekada dođe kraj kada čovjek više ne može da trpi nepravdu i poniženje i odluči se poduzeti određenu reakciju kada sistem zakaže. U ovom trenutku to je vrlo često napuštanje svojih netom obnovljenih ognjišta što i jeste konačan cilj onih koji šire mržnju i nestrpeljivost prema Bošnjacima. Ako se nastavi ovakav pritisak entitetske vlasti, od Srpske pravoslavne crkve stimulisanih i podržanih huligana, nedjelovanje institucija i međunarodne zajednice logično je očekivati reakciju odvažnih Bošnjaka koliko god bili miroljubivi,” rekao je Ramiz Salkić.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button