BiHPolitika

Radnici u FBiH će još čekati na minimalnu platu od 1.000 KM

Procedure su duge
Nakon današnjeg zasjedanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine jasno je to da će radnici u većem entitetu morati još sačekati na to da minimalna plata bude 1.000 KM.

U Vladi FBiH naglasili su da još nije realizovan set fiskalnih zakona kojim bi se omogućio rast minimalne plate, dok su kao razlog tome istakli kompleksan uticaj ovih zakona na poslodavce, radnike i budžet. Osim toga, potrebno je utvrditi kako nadomjestiti potencijalni budžetski deficit koji će nastati usvajanjem ovih zakona. Ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) ukazao je kako bi se trebali nadomjestiti budžetski prihodi usljed smanjenja prihoda od doprinosa za radnike.
“Za set fiskalnih zakona je potrebno još priprema. Potrebni su novi prihodi u budžetu, a ti novi prihodi će se ostvariti fiskalizacijom”, saopštio je Kraljević te obećao da ovaj set zakona ostaje prioritet. Navodno je plan da se za osnovicu od 1.000 KM uopšte ne plaća porez na dohodak. Čak bi i minimalac od 1.000 KM trebao biti zagarantovan i pripravnicima.

 

Dok radnici u ovom entitetu čekaju na rast zagarantovane minimalne plate, vlada je danas donijela uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da radnicima do 30. juna sljedeće godine dodatno isplate do dvije prosječne plate, tj. 2.520 KM. Riječ je o isplati koju vlast neće oporezovati. Vlada FBiH je kao razlog za ovu odluku istakla ublažavanje inflatornog pritiska na građane.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button