Zanimljivosti i zabava

Računar pomaže djetetu da odraste

Potiče kreativnost i maštu, povećava sposobnost pamćenja, razvija vještinu rukovanja i smisao za logiku. Ukratko, računar pomaže djetetu da odraste.

Ako mu date priliku, mališan već od dvije godine počet će razumijevati osnove uzroka i posljedice, kao i da mora biti nježan s tastaturom i mišem. No, u ovoj dobi ipak ne možete očekivati previše. To će za njih biti tek usputna igra i istraživanje.

Možda će Vas zanimati i:

U dobi od pet godina dijete će polako biti spremno koristiti programe sa pričama, jednostavnim igrama i zadacima koje mora rješavati. Uz prave programe oni mogu mnogo lakše prepoznavati boje, oblike, slova i brojke.

Igrice s dosta oružja i krvi treba izbjegavati, jer mogu pogodovati razvoju agresivnosti.

Osim sadržaja, bitno je i koliko vremena dijete provodi igrajući se na računaru. Ako tako provodi većinu svog slobodnog vremena, može se razviti ovisnost o igrama. No, i kad u školi ili na kursevima počne sakupljati svoja prva ozbiljnija iskustva na i o računaru pa se, primjera radi, ustanovi da ima natprosječne rezultate u tom području, nije dobro da sjedenje za kompjuterom postane njegova jedina aktivnost.

Dijete tako propušta druženje s vršnjacima, osamljuje se i otuđuje, što može negativno utjecati na njegov socijalni razvoj. Zato ga od malih nogu potičite na različite druge aktivnosti, primjera radi sportske, koje omogućavaju druženje s drugom djecom.

Stručnjaci se slažu, računar slobodno smije u dječiju sobu, ali uz određene mjere predostrožnosti. Prije svega, roditelji moraju pomoći djetetu u prvim koracima, voditi ga i dati mu prava objašnjenja. Zatim je važno ponuditi mu primjerene programe. Nastojte da to budu sadržaji koji će razvijati njegove sposobnosti, maštu i kreativnost.

Izvor: Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button