SvijetVijesti

Putin u pobjedničkom govoru obećao nastaviti rat protiv Ukrajine i najavio stvaranje tampon zone

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je nastavak rata protiv Ukrajine i jačanje ruskih oružanih snaga tokom novog predsjedničkog mandata. Također je zaprijetio da će “izdajnike” iz dobrovoljačkih formacija tretirati “kao da su u ratnoj zoni.”

Putin je u govoru u izbornom štabu rekao da je navodno visok odziv na izborima posljedica dramatičnih događaja koje zemlja proživljava.

“Prisiljeni smo doslovno braniti interese naših građana s oružjem u rukama,” cinično je rekao govoreći o oružanoj agresiji na Ukrajinu.

Govoreći o izazovima svog novog mandata, ruski predsjednik je rekao da je potrebno pozabaviti se zadaćama specijalne vojne operacije (kako Rusi nazivaju rat u Ukrajini) i ojačati odbrambene sposobnosti i oružane snage.

Također je rekao da će sve agencije za provođenje zakona dobiti upute da razotkriju svakog ko se protiv Rusije bori oružjem.

Prema Putinovim riječima, predstavnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa “bacaju se kao topovsko meso u stroj za mljevenje mesa na državnoj granici.” Usporedio je RVC s Vlasovljevom vojskom (Rusi koji su se borili na strani Nijemaca u Drugom svjetskom ratu) i ustvrdio da je od 1500 dragovoljaca “oko 800 ljudi ubijeno.”

Putin je također rekao da je Rusija “za mirovne pregovore, ali samo ako nisu jer neprijatelju ponestaje municije.”

Putin je također izjavio da bi Rusija u jednom trenutku mogla stvoriti “sanitarnu zonu” (tampon zonu) na teritoriji Ukrajine. Tvrdio je da će biti toliko duboka da će je teško moći prevladati sredstva za uništavanje, prvenstveno strane proizvodnje.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button