SvijetVijesti

Putin: NATO se igra vatrom. Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljeneRuski predsjednik Vladimir Putin jučer je ponovno doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekavši da će priznati samo ovlasti parlamenta te zemlje u Kijevu.

Putin je rekao da, prema ukrajinskom ustavu, vanredno stanje nalaže da se proširuju ovlasti Vrhovne Rade, ali ne i predsjednika. Ukrajinski advokati kažu da je proširenje ovlasti predsjednika Volodimira Zelenskog pokriveno drugim zakonima.

Zapadni saveznici Ukrajine nastavljaju priznavati Zelenskog kao legitimnog predsjednika zemlje.

Možda će Vas zanimati i:

Bez uvođenja vanrednog stanja, njegov prvi mandat završio bi 20. maja, ali zbog sveobuhvatne ruske invazije i ruske okupacije velikih dijelova zemlje Ukrajina ne planira nove izbore. Posljednjih sedmica rusko vodstvo pokušava dovesti u pitanje legitimitet Zelenskog ukazujući na navodno kontradiktorne zakone u Ukrajini.

Putin, koji je najnovije komentare dao jučer u Taškentu na kraju svog državnog posjeta Uzbekistanu, posljednjih se dana fokusira na to pitanje. Tokom nedavne posjete Pekingu rekao je da je potrebno stručno mišljenje kako bi se razjasnilo je li Zelenski još uvijek zakonito na dužnosti. Zatim je tokom putovanja u Bjelorusiju insistirao na tome da ukrajinski predsjednik više nije legitiman.

Putinove izjave smatraju se pokušajem potkopavanja kredibiliteta ukrajinskog lidera u inostranstvu uoči mirovnog summita u Švicarskoj 15. i 16. juna.

“Predstavnici manjih NATO zemalja trebaju biti svjesni čime se igraju”

Osvrnuo se i na nastojanja nekih zemalja da Ukrajini dopuste korištenje projektila za udare na Rusiju.

“Predstavnici NATO zemalja, posebno u Evropi, posebno u malim zemljama, moraju biti svjesni da se igraju s vatrom. Moraju imati na umu da su njihove države uglavnom male i vrlo gusto naseljene. I to je faktor koji bi trebali imati na umu prije nego što govore o udaru duboko u ruski teritorij,” rekao je Putin.

“Konstantna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica,” rekao je Putin u Taškentu. “Ako se te ozbiljne posljedice ostvare u Evropi, kako će se ponašati Sjedinjene Države, uzevši u obzir naš paritet u nuklearnom naoružanju?”

“Teško je reći – žele li oni globalni sukob?” nastavio je Putin. Za ukrajinske napade s oružjem velikog dometa kazao je da zahtijevaju zapadnu obavještajnu i vojnu pomoć te satelite, što znači da zapad mora biti izravno uključen.

Zelenski: Putin sam nije legitimno na vlasti jer je promijenio ustav kako bi ostao na dužnosti

Neki ukrajinski protivnici Zelenskog također su doveli u pitanje legitimnost njegovog ostanka na vlasti. Zelenski je odgovorio optuživši Putina da sam nije legitimno na vlasti jer je dao promijeniti ustav prije tri godine kako bi ostao na dužnosti.

Kijev je pozvao Zapad da više ne priznaje Putina nakon ruskih predsjedničkih izbora u martu, koji su ostali u sjeni optužbi za manipulaciju.Izvor
Index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button