SvijetVijesti

Putin i Kim Jong Un održali sastanak u Pyongyangu
Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Un održali su u srijedu sastanak nakon svečane ceremonije dobrodošlice na trgu Kim Il Sunga u Pyongyangu, dok su se obavezali da će razvijati veze svojih zemalja, javili su ruski mediji.

Počasna garda s konjanicima i velika masa građana okupila se na trgu pored rijeke Taedong koja prolazi kroz prijestolnicu. Ceremoniji su prisustovala i djeca koja su držala balone i postavljeni su džinovski portreti dvojice čelnika s nacionalnim zastavama koji su krasili Veliku narodnu učionicu.

Kim i Putin su potom krenuli u palatu Kumsusan na razgovore, prenose ruski mediji.

“Izuzetno cijenimo vašu dosljednu i nepokolebljivu podršku ruskoj politici, uključujući i onu u ukrajinskom pitanju,” izjavio je Putin na početku razgovora s Kimom, prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

Putin je kazao da se Moskva bori protiv hegemonističke, imperijalističke politike Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, prenose ruski mediji.

Putin je doputovao na aerodrom u Pyongyangu u srijedu rano ujutro.

Putin je u svom prvom putovanju u prijestolnicu Sjeverne Koreje nakon 24 godine, u posjeti koja će vjerovatno promijeniti pravac višedecenijskih rusko-sjevernokorejskih odnosa u vrijeme kada se obje zemlje suočavaju s međunarodnom izolacijom.

Sankcije i politička podrška

Partnerstvo dvije zemlje je “motor za ubrzanje izgradnje novog multipolarnog svijeta,” a Putinova posjeta pokazuje nepobjedivost i trajnost njihovog prijateljstva i jedinstva, javila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Rusija je iskoristila svoje otopljavanje veza sa Sjevernom Korejom kako bi naškodila Washingtonu, dok je Sjeverna Koreja pod teškim sankcijama dobila političku podršku i obećanja ekonomske podrške i trgovinske razmjene od Moskve.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici tvrde da se plaše da bi Rusija mogla pružiti pomoć za raketne i nuklearne programe Sjeverne Koreje, koji su zabranjeni rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i optužuju Pyongyang za slanje balističkih projektila i artiljerijskih granata Rusiji koja ih je koristila u ratu u Ukrajini, prenosi Reuters.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button