SvijetVijesti

Putin drži godišnji govor: Naši heroji pate u rovovima, ali imaju ogromnu podrškuRuski predsjednik Vladimir Putin u 10 sati po našem vremenu je započeo svoj 19. govor o stanju nacije. Tradicionalno, ključne teme obraćanja nisu bile prethodno objavljene. Međutim, Putin je najavio da će tokom govora zacrtati glavne zadatke za sljedećih šest godina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je kako je Putin osobno pripremao govor i da je imao “desetke telefonskih kontakata i susreta u četiri oka” s ministrima, zamjenicima premijera i drugim vladinim dužnosnicima.

Obraćanje će biti direktno prenošeno na federalnim televizijskim kanalima i ekranima na otvorenom u velikim gradovima. Na svečanost je pozvano oko 1000 ljudi.

Možda će Vas zanimati i:

Među njima su članovi oba doma ruskog parlamenta, dužnosnici vlade i predsjedničke administracije, čelnici ustavnog i vrhovnog suda, guverneri, predstavnici vjerskih organizacija, diplomati i novinari, ali i sudionici “specijalne vojne operacije.”

“Bez naših palih heroja, pobjeda ne bi bila moguća. Pozivam na minutu šutnje za njih,” kazao je Putin na početku.

“Takozvani Zapad sa svojim kolonijalnim težnjama pokušao je učiniti nama što i drugim regijama u svijetu, uništiti nas iznutra. Kao što su uspjeli Ukrajinu i mnoge druge, ali ne i nas. Ostali smo snažni, pobijedili smo. Dokazali smo da je naše hiljaduljetno zajedništvo jače od svih napada,” dodao je Putin.

Napad na Ukrajinu je nazvao borbom protiv ukrajinske i zapadnjačke agresije.

“Sve nas to inspiriše i daje samopouzdanje da zajedno možemo sve. Zajedno ne samo da smo pobijedili globalnu pandemiju nego i da je naše društvo suosjećajno, hrabro i složno. Što se pokazalo i tokom agresije sa kojom se borimo. I naša industrija pokazala je otpornost, bitnu za našu konačnu pobjedu. Želim se zahvaliti svim poduzetnicima koji su pomogli našim herojima na prvim linijama,” kazao je Putin.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button