Tuzlanski kantonVijesti

Prvi let Lumiwingsa iz Tuzle 18. decembra: Evo koliko će iznositi cijene karata

Potpisan ugovor


Današnjim potpisivanjem sporazuma aerodrom Tuzla i grčka aviokompanija Lumiwings zvanično započinju svoju saradnju.

Svečanom činu potpisivanja sporazuma i uspostavi saradnje prisustvovala je i delegacija Vlade TK, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem.

Nakon što je Vlada TK osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu, aerodrom Tuzla je raspisao javni poziv za sve aviokompanije koje imaju interesa i žele uspostaviti, ili obnoviti letove iz Tuzle prema drugim destinacijama, a ponuda aviokompanije Lumiwings proglašena je najpovoljnijom.

Ovim će aerodrom Tuzla, ali prije svega građani Tuzlanskog kantona, BH dijaspore kao i svi oni koji su u prethodnom periodu koristili usluge tuzlanskog aerodroma, ponovo imati na raspolaganju avio-linije i letove koji su ostali upražnjeni nakon što je aviokompanija Wizz Air povukla svoja dva bazna aviona.

„Potpisivanjem ovog ugovora, uspostavljamo saradnju sa aviokompanijom Lumiwings koja će na Međunarodnom aerodromu Tuzla bazirati jedan avion i uspostaviti značajan broj avio-linija na koje su korisnici naših usluga već navikli. Dakle, već od 18. decembra 2023.godine ponovo uspostavljamo linije za Švedsku, Dansku, Holandiju i Njemačku, ali i po prvi put otvaramo avio-liniju prema Turskoj, što je već dugo bilo želja građana Tuzlanskog kantona i šire regije“, rekao je direktor Halilčević.

Od 18. decembra Lumiwings će uspostaviti po dva sedmična leta (ponedjeljkom i petkom) za Štokholm (Skavista) i Halmstad u Švedskoj, utorkom i četvrtkom za Maastricht u Nizozemskoj, srijedom i subotom za Zarbruken u Njemačkoj i srijedom i nedjeljom za Esbjerg u Danskoj. Osim navedenih letova u pripremi su i letovi za Istambul u Turskoj.

„Subvencioniranje troškova kako bi se zadržale povoljne cijene karata za građane je praksa koja je prisutna svuda u svijetu i tu praksu mi sada uvodimo i na aerodromu Tuzla. Ove godine osigurali smo 2,5 miliona KM i sa aerodromom Tuzla smo definisali proceduru kako da se ta sredstva sukcesivno povlače u skladu sa brojem prodatih karata odnosno odzivom putnika. Time mi na određeni način dijelimo poslovne rizike sa aviokompanijom“, rekao je premijer Halilagić i dodao da su Aerodrom Tuzla i njegov razvoj strateški element i projekat Tuzlanskog kantona, da su kao takvi neizostavan segment svih strateških dokumenata i razvojnih planova u Tuzlanskom kantonu, te im se kao takvim mora posvetiti adekvatna pažnja“, zaključio je premijer Halilagić.

Zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom nisu krili ni u kompaniji Lumiwings, a odgovorni menadžer avio kompanije Lumiwings Dimitrios Kremiotis, koji je danas sa direktorom Halilčevićem i potpisao Sporazum ističe:

„Zadovoljstvo mi je prisustvovati današnjem svečanom događaju na aerodromu Tuzla i sretan sam što imamo priliku proširiti obim našeg poslovanja kroz uspostavu baze na aerodromu Tuzla. U saradnji sa našim novim partnerom, aerodromom Tuzla, ovom prilikom najavljujemo da će aviokompanija Lumiwings otpočeti sa operacijama od 18. decembra 2023.godine.

Za početak je planirana uspostava letova ka 5 destinacija u Evropi kao i skori početak letova prema Turskoj. Naša očekivanja su da će uspostavljeni letovi biti dobro prihvaćeni od strane putnika te da će ponuđeni letovi posebno pobuditi ponovni interes dijaspore jer od toga u konačnici uveliko zavisi uspjeh ovog zajedničkog projekta. Kako bismo omogućili putnicima da kupe avionske karte za predstojeće zimske praznike po što povoljnijim cijenama od danas nudimo avionskih karte po cijenama već od 75 EUR za putovanja od 18.decembra 2023.godine. Obavještavamo putnike da će se avionske karte po ovim povoljnim cijenama brzo prodati, stoga pozivamo zainteresovane putnike da što prije posjete našu web stranicu www.lumiwings.com kako bi iskorstili ovu priliku.“Možda će Vas zanimati i:

Back to top button