Tuzla

Prva akreditacija klastera studijskih programa u BiH dodijeljena Univerzitetu u Tuzli
Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović uručio je Univerzitetu u Tuzli rješenje o akreditaciji klastera studijskih programa na Filozofskom fakultetu (Bosanski i Engleski jezik). Ovo je prva akreditacija ovakve vrste koja je od državne Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete dodijeljena u Bosni i Hercegovini.

“Akreditacija koja obuhvata sedam studijskih programa prvog i drugog ciklusa studija potvrđuje napor koji ulažemo u kontekstu poboljšanja kvaliteta visokog obrazovanja. Mi želimo postići visok kvalitet na svim studijskim programima, a trenutno radimo i na uvođenju programa koji će biti na engleskom jeziku. Vjerujemo da će biti zanimljivi i studentima iz inozemstva, koje želimo imati od iduće akademske godine,” kazao je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Radi se o potvrdi kvaliteta studijskih programa od Agencije za razvoj visokog obrazovanje i osiguranje kvalitete BiH, naglašeno je ovom prilikom. Dodjeli akreditacije prethodila je vanjska kontrola kvaliteta Univerziteta u Tuzli te studijskih programa engleskog i bosanskog jezika. Studijski programi prošli su analizu svih nastavnih elemenata pri čemu je ispunjeno deset kriterija.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanje i osiguranje kvaliteta BiH Enes Hašić kaže da je Univerzitet u Tuzli dosada u dva navrata prošao institucionalnu akreditaciju.

„Sada se prvi put uradila akreditacija studijskih programa. Ovaj univerzitet, kao jedan od najstarijih u BiH, nesporno ima kvalitet, ali njega je dobro provjeriti i na druge načine. Ova akreditacija koja je dodijeljena, najprostije rečeno, predstavlja potvrdu kvaliteta od nezavisne komisije stručnjaka,” kazao je direktor Agencije Hašić.

Proces akreditiranja u Bosni i Hercegovini obaveza je univerziteta od 2007. godine.

“Senat Univerziteta u Tuzli u aprilu prošle godine usvojio je plan akreditacije studijskih programa po modelu klastera. Aktivnosti su se intenzivno vodile i kao rezultat toga imamo dodjelu rješenja o akreditaciji klastera na Filozofskom fakultetu. Ali, to nije sve, jer je prošle godine urađen evaluacijski izvještaj za tri klastera, a tokom ove godine planiramo još četiri. Naš cilj je da do naredne institucionalne reakreditacije, koja slijedi u aprilu 2026. izvršimo akreditaciju svih studijskih programa,” kazala je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Poboljšanje kvaliteta obrazovnog procesa u svim segmentima te preuzimanje liderske pozicije na državnom nivou cilj je Univerziteta u Tuzli, naglašeno je ovom prilikom.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button