Svijet

Provedeno novo ispitivanje lijeka za rak, svakom pacijentu se tumor povukao

Nako ispitivanja novog lijeka za rak rektuma, provedenog u SAD-u, svaki pacijent koji je bio u studiji ušao je u remisiju.

Lijek Dostarlimab, koji se prodaje pod markom Jemperli, imunoterapijski je tretman koji se koristi u liječenju raka endometrija, ali ovo je bilo prvo kliničko istraživanje o tome je li učinkovit i protiv tumora rektuma.

Dosadašnji rezultati ukazuju na to da je iznenađujuće učinkovit, a naučnici navode da do sada nije zabilježeno ovako uspješno kliničko testiranje u kojem se svakom pacijentu povukao rak.

Možda će Vas zanimati i:

Tumori su nestali

Treba napomenuti da se radi o maloj studiji u početnoj fazi. Pozitivni rezultati su do sada registrirani samo kod 12 pacijenata (toliko ih je do sada sudjelovalo u istraživanju) jer je ispitivanje još uvijek u toku. Svi pacijenti su imali tumore s genetskim mutacijama MMRd, koje se nalaze kod 5-10 posto pacijenata s rakom rektuma.

Bolesnici s takvim tumorima obično slabije reagiraju na hemoterapiju i zračenje, zbog čega je uglavnom potrebno i hirurški ukloniti tumor.

“Standardni tretman raka rektuma hirurškim zahvatom i hemoterapijom može biti posebno težak za ljude zbog lokacije tumora. Mogu patiti od disfunkcije crijeva i mokraćnog mjehura, inkontinencije, neplodnosti, seksualne disfunkcije i još mnogo toga,” rekla je onkologinja Andrea Cercek, a prenosi Science Alert.

Pacijenti koji su bili uključeni u ovu studiju nisu do sada prošli ove invazivne postupke liječenja. Tokom ispitivanja dobivali su Dostarlimab svake tri sedmice šest mjeseci, uz mogućnost ​​hemoterapije i operacije ako se tumori vrate. No to se nije dogodilo.

Bez potrebe za hemoterapijom

Nakon šest mjeseci svih 12 pacijenata više nije imalo tumore koji bi se mogli vidjeti putem MRI-ja, PET-a, endoskopije i biopsije.

“Liječnica Cercek mi je rekla da su pregledali sve moje testove i da s obzirom na to da nema naznaka raka, nema potrebe da idem na hemoterapiju,” rekao je Sascha Roth, prvi pacijent uključen u ispitivanje.

Studija još nije gotova te se ovdje radi o preliminarnim rezultatima. Otprilike tri četvrtine od 12 pacijenata do sada je imalo blage ili umjerene nuspojave od uzimanja lijeka, uključujući osip, svrbež, umor i mučninu, ali nijednom od njih se nije vratio rak. Prosjek praćenja pacijenata je bio otprilike godinu dana, a neki, poput Rotha, u remisiji su već dvije godine.

Ispitivanje bi u konačnici trebalo uključivati oko 30 pacijenata. Kada bude gotovo, imat ćemo potpuniju sliku o tome koliko je Dostarlimab siguran i učinkovit u bolesnika s rakom rektuma.

“Trebamo gledati na ove rezultate s optimizmom, ali i oprezom”

“Do tada trebamo gledati na ove rezultate s optimizmom, ali i oprezom,” rekla je onkologinja Hanna K. Sanoff sa Univerziteta North Carolina.

Naime, Sanoff smatra da klinički odgovor na liječenje nije surogat za dugotrajnu kontrolu raka jer iako inhibitori poput Dostarlimaba mogu imati efekte koji traju godinama, većinom se očekuje da će se u manjine pacijenata kod kojih se rak ne tretira operativno i liječi eksperimentalnim tretmanom ponovno vratiti.

“Vrlo se malo zna o tome je li klinički odgovor na Dostarlimab jednak izlječenju,” objasnila je Sanoff.

Nalazi istraživanja su objavljeni u časopisu The New England Journal of Medicine.

Izvor
Index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button