KulturaTuzla

Promocija knjige „Ono što ostaje“, autorice Esnefe Smajlović Muhić, uskoro u Tuzli

U Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića


Promocija knjige „Ono što ostaje“, autorice Esnefe Smajlović Muhić, bit će održana u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla (Klosterska 19), u utorak 28.11.2023.godine u 18.00 sati. Promocija će biti organizirana u sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Promotori knjige su: doc.dr. Mersada Nuruddina Agović, mr.sc. Jasna Hadžiselimović i mr. sc. Asja Redžić.

“Bez umjetničkog rada Esnefe ta veličanstvena borba za istinu i pravdu bi bila siromašnija. Esnefina poetska svjedočenja imaju važnu ulogu jer šalju poruku da se ne smije šutjeti, da se moramo boriti za prava, istinu i pravdu” , izjavio je akademik Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada o umjetničkom radu gospođe Esnefe Smajlović Muhić.

Esnefa Smajlović-Muhić rođena je u Srebrenici 26. 02. 1973.-e godine. 2014.-e godine diplomirala je ekonomiju smjer Menadžment računovodstva i revizije a trenutno je student Filozofskog fakulteta odsjek Bosanski jezik i književnost u Tuzli. Spisateljskim radom počinje se baviti od 2017.godine. Počasni je član  internacionalanog tima Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

Učesnica je Šeste međunarodne konferencije  Sarajevo i svijet, koju je organizirao Međunarodni forum Bosna pod nazivom U pandemijskim vidicima. Njen rad je bio na temu: „Uz sjećanja na srebrenički genocid“. Učesnica je projekta Memorijalnog centra Potočari „Usmena historija“ kao i projekta Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta u Tuzli „Čitanje  za Srebrenicu“.  Autorica je tri knjige: „Život prije i poslije Srebrenice“, „Majka Hatidža“ i „Ono što ostaje“. Njene knjige „Život prije i poslije Srebrenice“ i „Majka Hatidža“ su ekranizovane.  Održala je preko 50 promocija i predavanja  kako u većini gradova  Bosne i Hercegovine tako i širom Evrope sa ciljem da se o Srebrenici govori tokom cijele godine.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button