BiHVijesti

Proizvodnja kukuruza i soje povećana, ali fali voća i povrća

Novi podaci

Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) bilježi značajne promjene u količinama usjeva. To kaže najnovija statistika za prošlu godinu, koju prenosi portal Klix.ba.

Najznačajniji porast bilježi se u proizvodnji kukuruza i soje. Ostali ključni poljoprivredni proizvodi, poput krompira, jabuka, šljiva i grožđa, zabilježili su smanjenje proizvodnje. Prema podacima Agencije za statistiku FBiH, proizvodnja kukuruza i soje porasla je u protekloj godini. To ukazuje na pozitivan trend u poljoprivrednom sektoru. Ovaj rast može imati značajan utjecaj na lokalno gospodarstvo i tržište, pridonoseći povećanju domaće opskrbe i smanjenju ovisnosti o uvozu.

S druge strane, proizvodnja krompira, jabuka, šljiva i grožđa bilježi pad, što može predstavljati izazov za sektor voćarstva i vinogradarstva u FBiH. Mogući uzroci smanjenja proizvodnje ovih kultura mogu uključivati ​​različite faktore poput klimatskih uvjeta. To uključuje bolesti bilja ili promjena u poljoprivrednim praksama. Ovi podaci pružaju važan uvid u stanje poljoprivrede u FBiH. Podaci ističu potrebu za podrškom poljoprivrednicima i implementacijom strategija koje će ojačati i diversificirati poljoprivrednu proizvodnju u regiji. Uz pravilno vođenje i podršku, moguće je održati održiv rast poljoprivrede i osigurati stabilnost domaćeg tržišta hrane.

Prošlog ljeta smo prenijela vijest da je zbog loših vremenskih uslova poljoprivredna sezona propala. Rezultati u proizvodnji voća i povrća se vide kroz ove statističke podatke.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button