Svijet

Prodavnica u Švicarskoj odbila iznajmljivati skije Jevrejima


Švicarska policija je otvorila istragu protiv prodavnice za iznajmljivanje skija, koja je postavila obavještenja da više neće iznajmljivati skije i sanke Jevrejima, piše BBC.

Riječ je o prodavnici koja se nalazi u poznatom odmaralištu Davos, koja se na ovaj skandalozni potez odlučila zbog “incidenata koji uključuju krađu.” Na obavještenjima je na hebrejskom jeziku napisano da prodavnica “više ne izdaje sportsku opremu braći Jevrejima.”

Mnogi smatraju da je riječ o jasnom kršenju švicarskih zakona o diskriminaciju te poticanju na rasnu i vjersku mržnju. Policija je pokrenula istragu, a prodavnica je u međuvremenu uklonila obavještenja te je poništila svoju odluku. Švicarsko udruženje jevrejskih zajednica je također pokrenulo svoju pravnu akciju te je osudilo diskriminatorna obavještenja.

Sporna odluka prodavnice je donesena nakon što se uposlenici više nisu mogli nositi s obavezom obilaženja planine u pokušajima da pronađu svoju napuštenu opremu.

Zabrana je trajala 24 sata, a ukinuta je nakon bure protesta. Gradonačelnik Davosa, Philipp Wilhelm, kazao je da svaki oblik antisemitizma, rasizma i diskriminacije mora biti osuđen te da tome nije mjesto u Davosu.

Menadžer prodavnice se izivnio i kazao da je obavještenje “loše sročeno” te da su Jevreji “dobrodošli.” Međutim, antirasističke grupe navode da je potez prodavnice mnogo ozbiljniji od “nesretne formulacije” te da predstavlja klasičan rasizam i diskriminaciju. Bolje rješenje bi u svakom slučaju bilo uzimanje lične karte ili kreditne kartice od onih koji iznajmljuju opremu.

S druge strane, zvaničnici za turizam ističu da je Davos postao popularan među ortodoksnom izraelskom jevrejskom zajednicom te da je bilo slučajeva u kojim su se gosti s nepoštivanjem ponašali prema svojim domaćinima. Nedavno je osnovana i radna grupa za rješavanje tenzija između turista i domaćina, a obje strane su priznale da je bilo poteškoća.

Međutim, s obzirom na porast slučajeva antisemitizma širom Evrope zbog rata u Gazi, potez ski-shopa u očima mnogih ne izgleda samo “glup”, nego i rasistički, posebno jer Davos godinama posjećuju velike grupe među kojima je bilo onih koje se nisu adekvatno ponašale. Među njima su razni bogati gosti, od ruskih oligarha, preko naftnih magnata iz zaljevskih država pa do mladih bankara iz Ciriha poznatih po svojim divljim zabavama i konzumiranju kokaina.

Uprkos tome, čini se da se nijedna od tih grupa nije našla na “meti” prodavnice kao što je slučaj s jevrejskim klijentima.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button