BiHVijesti

Privrednicima poskupljuje struja, što znači i građanima veći račun za ostale proizvode

Iako struja za građane 2024. godine neće biti skuplja, udar na džepove će biti izvršen na druge načine. Veći račun struje privrednicima dovest će, kao i svaki put dosad, do većeg računa većine proizvoda i usluga građanima.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hesrcegovine (UP FBiH) Adnan Smailbegović rekao je da privrednicima stižu ugovori Elektroprivrede BiH prema kojima je, kako je navedeno u ponudi, struja skuplja za 70 do 80 posto, ali koje neće potpisati.

U toku ove sedmice očekuju reakciju Vlade FBiH i ograničavanje poskupljenja na 20 posto.

Možda će Vas zanimati i:

Iako se sada govori o poskupljenju od 20 posto, podsjetimo da su i prethodne dvije godine računi za struju privrednicima bili veći za 20, odnosno 40 posto računajući dvogodišnji period.

Sve to su, naravno, osjetili građani te je svako poskupljenje struje dovelo do vala novih poskupljenja koje su privrednici pravdali povećanim troškovima proizvodnje.

“Vlada FBiH je prošle sedmice donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu čime je napravljen pravni osnov da se cijene struje ograniče na 20 posto. A i to je previsoko jer već dvije godine imamo povećanje cijene,” istakao je Smailbegović.

Dodao je da će se poskupljenje, kao i uvijek dosad, neminovno preliti na građane koji će biti kolateralna šteta. Naglašava da Elektroprivreda BiH gubitke ne treba sanirati preko privrede.

“Trebaju naći druge načine, jer poskupljenje nije dobro rješenje. EP BiH će imati dodatni prihod u iznosu od 28 miliona maraka na temelju izmjena i usvajanja novog zakona o električnoj energiji. Čak 3.000 privrednika će, zbog novog zakona, preći na tržišno snabdijevanje električnom energijom i mi smo izračunali da će po tom osnovu EP BiH ostvariti dodatni prihod od 28 miliona maraka,” zaključio je Smailbegović.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button