Zanimljivosti i zabava

Prije 40 godina objavljen je jedan od najprodavanijih albuma u historiji
Miješajući rock, pop i R&B kao nitko prije, Michael Jackson je prije 40 godina objavio Thriller, album koji će postati jedan od najprodavanijih u historiji i svojim audiovizualnim ambicijama definirati novo glazbeno doba.

Thriller je objavljen 30. novembra 1982. i do danas je prodan u više od 100 miliona primjerka. Jacksonu je donio status “kralja popa” i postao muzičko nadahnuće mnogima.

Suradnja iz koje su frcale iskre

Unatoč brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Jacksonova popularnost nije bila ugrožena, a na muzičkoj platformi Spotify njegova se muzika i danas streama više od 35 miliona puta mjesečno.

“Michael je netko kome se divim. On je nestvaran, znate? Kad sam počeo baviti se glazbom, tome sam težio, poput svakog drugog glazbenika”, izjavio je nedavno kanadski hitmejker The Weeknd.

Za mnoge čarolije s Thrillera zaslužan je producent Quincy Jones, iako izdavačka kuća Epic Time nije bila oduševljena jer je Jones dolazio iz jazza, žanra čija je prodaja bila “kikiriki” u očima glazbene industrije. No između Jacksona i Jonesa razvila se suradnja u kojoj su, u jednom slučaju i doslovno, frcale iskre.

“Kad smo završavali pjesmu Beat It, radili smo pet noći i dana bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se doslovno zapalili”, rekao je Jones svojedobno u razgovoru za Rolling Stone.

Prijetnje MTV-ju

Thriller se, unatoč silnom uspjehu na pop ljestvicama, nije u prvi mah uspio probiti na glazbeni kanal MTV, koji nije želio prikazati video za drugi singl s albuma, megahit Billie Jean, uz obrazloženje da se crnačka muzika “ne uklapa” u njegov program kojim dominira rock, a njime dominiraju bijelci.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button