BiH

Prije 31 godinu vojska RS-a je zapalila sarajevsku Vijećnicu uništivši dva miliona knjiga
Na današnji dan prije 31 godinu, u noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine granate ispaljene s položaja vojske RS-a izazvale su požar u kojem je izgorjela sarajevska Vijećnica, jedan od simbola grada.

Jedan od najreprezentativnijih i najljepših objekata iz perioda austrougarske vladavine tokom opsade Sarajeva više puta je granatiran, a 25. avgusta ‘92. granata ispaljena sa agresorskih položaja izazvala je požar u kojem je u potpunosti izgorjela unutrašnjost objekta.

U samo nekoliko sati uništeno je oko 80 posto bibliotečkog fonda, nepovratno je uništeno preko dva miliona knjiga, a skoro 700 unikatnih rukopisa nestalo je te noći u plamenu.

Iako su građani i zaposlenici pokušali spasiti određeni dio fonda, požar koji je zahvatio Vijećnicu bilo je gotovo pa nemoguće kontrolisati, a dodatni problem predstavljala je i konstantna snajperska paljba s položaja vojske RS-a na brdima oko Sarajeva.

Vijećnica je nakon rata obnovljena i ponovno svečano otvorena 9. maja 2014. godine. Svi dijelovi Vijećnice urađeni su prema pronađenim arhivskim dokumentima i fotografijama njenog ranijeg izgeda.

Prvi put je zvanično otvorena 20. aprila 1896. godine kao jedan od simbola grada, što je ostala do danas.

U zgradi je prvobitno bilo sjedište uprave i administracije Sarajeva. Tu funkciju je imala do 1949. godine, a u daljnim godinama po završetku Drugog svjetskog rata, postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button