SvijetVijesti

Preokret u Njemačkoj! Ukrajinci ostali bez moćnih raketa kojima su mogli gađati Rusiju

Njemački parlament u srijedu navečer odbio je prijedlog CDU-a i CSU-a da se Ukrajini pošalju rakete dugog dometa Taurus.

Gotovo svi zastupnici vladajuće koalicije – socijaldemokrati, zeleni i liberali, odbili su prijedlog Kršćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) da se Ukrajini pošalje ta moderna raketa švedsko-njemačke proizvodnje.

Njemačka agencija dpa piše kako je taj rezultat glasanja zbunjujući jer su zeleni i liberali mjesecima tražili kancelara Olafa Scholza da pošalje te rakete koje bi Kijevu omogućile da gađa duboko u ruski teritorij.

Zastupnici liberala tvrde da su glasali protiv jer je prijedlog bio povezan s godišnjim izvješćem parlamentarnog povjerenika za njemačke oružane snage, što nije primjereno,” napisala je Marie-Agnes Strack-Zimmerman koja ipak podržava slanje tog oružja Kijevu.

Taurus je jedna od najmodernijih raketa, sposobna uništiti kompleks bunkera s velike udaljenosti i visine. Scholz je početkom oktobra odlučio da zasad neće snabdijevati Ukrajinu tim oružjem, strahujući upravo da bi Ukrajina mogla gađati rusku teritoriju, prenosi dpa.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button