Tuzlanski kanton

Premijer TK Irfan Halilagić uputio čestitku povodom Dana Armije Bosne i Hercegovine
U povodu 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„Poštovani demobilisani pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, ovim putem u i me Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime upućujem vam najsrdačnije čestitke povodom 15. aprila, godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

  1. april 1992. godine jedan je od presudnih datuma u novijoj historiji naše zemlje. Formiranjem Armije RBiH ujedinjene su sve istinske bosanskohercegovačke patriote u njenoj odbrani. Bez takvog, organizovanog, oružanog otpora agresiji mi danas ne bismo imali Bosnu i Hercegovinu. To je istina na koju smo ponosni i koju moramo čuvati i prenositi mladim naraštajima.

Prošle su 32 godine kako je Bosna i Hercegovina od slabo naoružane dobila respektabilnu vojnu formaciju koja je spremna braniti domovinu. Sjećanje na herojsku i časnu borbu Armije RBiH, na njene najbolje sinove, danas je obaveza svih patriota i onih koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu. U cilju očuvanja tradicije odbrane potrebno je još jednom podsjetiti da je Armija Republike Bosne i Hercegovine iznikla u vremenu velikog iskušenja. U tom izuzetno teškom vremenu ona je predstavljala odgovor patriota na agresiju kojoj su se oduprli bosanski sinovi. Onda kada je to bilo najteže, Armija i njeni pripadnici su pokazali najviši stepen morala i spremnosti da se bore za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost.

Uz čestitke ovih se dana s posebnim pijetetom sjećamo poginulih pripadnika Armije koji su za Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrijednije, svoje živote.

Ovo je prilika da još snažnije iskažemo našu podršku njihovim porodicama i opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili.“Možda će Vas zanimati i:

Back to top button