Tuzlanski kanton

Premijer Halilagić primio švedsku ambasadoricu Lagerlöf

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas ambasadoricu Švedske u Bosni i Hercegovini Helenu Lagerlöf.

Nastupna diplomatska posjeta bila je prilika za detaljnije upoznavanje sa prilikama na području Tuzlanskog kantona i aktivnostima koje Kanton poduzima na putu ka evro-atlanskim integracijama.

Čestitavši ambasadorici ulazak Švedske u NATO savez premijer Halilagić je naglasio da je i Bosna i Hercegovina na tom putu.

„Geopolitički odnosi u Evropi reflektuju se i na odnose u BiH. Ovo vrijeme donosi izazove, ali i prilike, a institucije Tuzlanskog kantona spremno su odgovorile na izazove u procesu dobijanja kandidatskog statusa. Tuzlanski kanton na raspolaganje je stavio sve resurse novoosnovanom Uredu za borbu protiv korupcije, a intenzivirana je i saradnja i izdvojena znatna finansijska sredstva za saradnju sa nevladinim organizacijama kada je u pitanju jačanje socijalnog aspekta,“ kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

„Vlada Švedske podržava u potpunosti pruža veliku finansijsku podršku procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, a jedan su od najvećih donatora u oblasti zelene tranzicije,“ naglasila je ambasadorica Helena Lagerlöf istaknuvši da izuzetno brojna bh. dijaspora u Švedskoj doprinosi učvršćivanju tih veza.

Budući da je prioritet Švedske povećanje trgovinske razmjene sa BiH, na današnjem sastanku bilo je riječi i o aktivnostima koje Vlada TK poduzima na ponovnom uspostavljanju avio-linija ka Švedskoj sa Međunarodnog aerodroma Tuzla te projektu obnove i uspostavljanja energijske efikasnosti za 200 javnih objekata u vrijednosti od 10 miliona eura.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button