BiH

Prekinuta dugogodišnja praksa: Od 1. januara neće poskupjeti cigarete

Potvrđeno

Iako su pušači u Bosni i Hercegovini navikli da svake godine izdvajaju više novca po kutiji cigareta, od 1. januara 2022. godine neće biti poskupljenja.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) rečeno je da veliki proizvođači i distributeri cigareta nisu najavili povećanje maloprodajnih cijena cigareta.

“Od 1. januara 2022. godine neće biti poskupljenja cigareta u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, ranije ove godine Upravni odbor UIO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2022. godinu, kojom je definisano da će akciza na cigarete biti ista kao i u 2021. godini,” navedeno je.

Inače, svi proizvođači i veliki distributeri cigareta uvijek moraju mjesec dana prije stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena cigareta u BiH o tome obavijestiti Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Proteklih godina, svakog januara, maloprodajne cijene cigareta u BiH su bile veće za 0,10 do 0,20 KM.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2022. godine minimalna akciza iznosit će 166,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,33 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Tom odlukom iz novembra ove godine specifična akciza ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, dok je minimalna akciza povećana sa 3,25 na 3,33 KM za isto pakovanje.

Akciza na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 133,20 KM po kilogramu.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button