PolitikaZanimljivosti i zabava

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo ispred zgrade Parlamenta – Danas se odlučuje o sudbini BiH

Više stotina građana okupilo se ispred zgrade Federalnog parlamenta gdje je počela vanredna sjednica Predstavničkog doma posvećena imenovanju novog, postizbornog saziva Federalne vlade. Sudionicima protesta obratio se potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

Povod za njihovo okupljanje je najnovija odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom se, prema njegovom tumačenju, deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH. Jučerašnja nametnuta odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, tiče se načina imenovanja ovog, ali i budućeg saziva Federalne vlade.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo izašao je iz zgrade Parlamenta, da bi se obratio građanima i pružio podršku protestima.

– Ovdje, mi na ovom mjestu i parlamentarci u klupama, brane danas demokratiju i obraz Bošnjaka, Bosanaca i Hercegovaca. Danas se odlučuje o sudbini Bosne i Hercegovine. Koliko su nas puta ponizili i izdali, danas ne smiju. Danas onaj ko bude glasao drugačije, izdajica je svih Bosanaca i Hercegovaca. Hvala vam  što ste danas došli ovdje da podržite Bosnu i Hercegovinu, što ste došli da podržite ljude koji su na vašoj strani – naglasio je Lendo, obraćajući se sudionicima protesta.

Zgradu Parlamenta osiguravaju pojačane policijske snage, a sjednicu prati veliki broj novinarskih ekipa.

Ranije danas, neformalna grupa građana “Restart BiH” organizirala je okupljanje građana ispred ‘Sebilja’ na Baščaršiji u Sarajevu, istim povodom. Uz zvuke truba i pištaljki te skandiranjem “Bosna, Bosna…, Ne damo te Bosno… ” mirnom šetnjom sarajevskim ulicama – Sarači, Ferhadija i Titova uputili su se prema zgradi Parlamenta FBiH, gdje su se pridružili protestima.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button