SvijetTehnologijaZanimljivosti i zabava

Porsche pokrenuo proizvodnju sintetičkog goriva

Prve litre proizvedenog sintetičkog benzina daju nadu kako postoji budućnost za automobile pokretane motorima s unutrašnjim izgaranjem.

Radi se o testnom proizvodnom pogonu smještenom u Punta Arenasu u Čileu, kojeg je Porsche izgradio sa svojim partnerima, a koji je dio Porscheovih investicija s ciljem da do 2030. godine postane CO2 neutralan.

Možda će Vas zanimati i:

Porsche je samo u razvoj sintetskih goriva do sada uložio preko 100 miliona dolara. 

Barbara Frenkel, member of the Executive Board, procurement and Michael Steiner, member of the Executive Board, research and development, at the grand opening of the e-fuels pilot plant in Chile.

Netom otvoreni pogon trenutno je u pilot-fazi, što znači kako trenutno radi kapacitetom od 130.000 litara goriva godišnje. Gorivo će se koristiti na Porsche Mobil 1 Supercup natjecanju, kao i u Porsche Experience centrima.

Work underway at the Haru Oni site in early 2022.

Polovicom ovog desetljeća proizvodnja će narasti na 55 miliona litara godišnje, a u konačnici bi ovaj pogon trebao davati čak 550 miliona sintetičkog goriva na godišnjoj razini.

Ova lokacija je odabrana jer se radi o regiji s prosječno 270 vjetrovitih dana u godini, što je čini pogodnom za instalaciju vjetroturbina. Također, u blizini je i luka, čime je olakšan prijevoz goriva do korisnika.

Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button