SvijetVijesti

Poplave u Italiji: Broj mrtvih porastao na 14


Broj žrtava poplava koje su zahvatile pokrajinu Emiliju-Romagnu, bogato poljoprivredno i turističko područje na sjeveru Italije, u petak je narastao na 14, doznaje se od mjesnih vlasti.

Spasioci nastavljaju evakuirati osobe koje zbog vode ne mogu iz svojih kuća, a kiša opet pada nakon više od 24 sata prekida.

U Ravenni su vlasti u petak do podne proglasile “žurnu i trenutnu evakuaciju” nekoliko četvrti i uputile poziv stanovnicima da “ne izlaze ako to nije prijeko potrebno”.

S trinaest mrtvih “broj žrtava narastao je u petak na 14”, rekao je za AFP glasnogovornik pokrajinskih vlasti, dodajući da je pronađeno tijelo muškarca koji se utopio u svom domu u Faenzi.

U toj općini koja je teško pogođena poplavom, novinari AFP-a susreli su u petak preplašene stanovnike koji su čistili mulj iz kuće i iznosili prljavo pokućstvo i kućanske aparate.

Čini se ipak da se stanje u drugim mjestima stabilizira nakon polaganog povlačenja vode. Stanovnici i cestovna služba čiste kuće, trgovine i ulice od blata i naplavina, a prometnice koje su bile pod vodom i djelomično su oštećene, ponovno su otvorene.

Materijalna šteta procjenjuje se na milijarde eura. To je nova katastrofa za pokrajinu koju je 2012. pogodio potres, a prije dva tjedna prve poplave.

“Ovo je još jedan potres”, rekao je u petak za televiziju predsjednik pokrajine Stefano Bonaccini.

“Sve ćemo obnoviti. No šteta na poljima i u povrtnjacima je stopostotna. Imali smo sušu, mraz, a sada i katastrofalnu poplavu”, rekao je Stefano Bonaccini.

“Što se tiče turizma, obala (jadranska) nasreću nije toliko stradala”, dodao je.

Vlada će na dnevni red sjednice u utorak uvrstiti “moratorij na uplatu poreza i davanja” za tvrtke stradale u nevremenu u Emiliji-Romagni.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button