BiHPolitikaVijesti

Podnesena prijava protiv glavnog državnog tužioca

Nevladina organizacija Transparency International Bosna i Hercegovina (TI BiH) podnijela je Uredu disciplinskog tužitelja prijavu protiv glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića zbog sumnje da je nepropisno dodjeljivao tužilačke predmete.

Kako su saopćili, prijavu su podnijeli nakon što je Kajganić prošle godine većinu predmeta dodijelio mimo sistema automatskog upravljanja TCMS, a zbog čega je smijenjena njegova prethodnica, bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Možda će Vas zanimati i:

Ukazali su da im je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nakon žalbenog postupka dostavilo podatke o broju predmeta u kojima je glavni tužitelj vršio presignacije, odnosno dodjeljivao predmete mimo sistema automatskog upravljanja. Podaci na koje se pozivaju pokazuju da je broj presigancija prošle godine bio veći od ukupnog broja predmeta koje je ovo tužilaštvo imalo u radu.

“To praktično znači da je TCMS rijetko korišten i da se predmeti gotovo i ne dodjeljuju automatski. Konkretno, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2021., kada je zbog zaobilaženja TCMS-a smijenjena Tadić, imalo 1.499 predmeta i ukupno 1.434 presignacije, uz napomenu da je u jednom predmetu na kojem radi više tužitelja moguće više presigancija”, obrazložili su.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je prošle godine imalo u radu, kako su ukazali, 1.473 predmeta i ukupno 2.276 presignacije, odnosno predmeta u kojima je glavni tužitelj mimo sistema automatskog upravljanja izabrao tužitelja koji će se baviti konkretnim slučajem.

U TI BiH su napomenuli da je pravilnikom o sistemu za automatsko dodjeljivanje predmeta propisano da se raspodjela predmeta vrši automatski, jer se na ovaj način smanjuju koruptivni rizici.

“Zaključkom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) iz 2014. svi glavni tužitelji dobili su zaduženje da u svojim institucijama osiguraju dodjeljivanje predmeta putem TCMS-a. Glavni tužitelj ima pravo da vrši presignaciju predmeta drugom tužitelju ako za to postoje razlozi ali, ako se uzme u obzir da je ovo izuzetak, a ne pravilo, činjenica da je broj presignacija veći od ukupnog broja predmeta u radu može ukazivati na ozbiljne propuste uz radu glavnog tužitelja”, konstatirali su.

Smatraju da postoji osnov sumnje da je Kajganić postupio suprotno odredbama pravilnika i zaključku VSTV-a te počinio disciplinske prekršaje “Nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da se postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” iz Zakona o VSTV-u.

“Ovakvo postupanje suprotno je i odredbama etičkog kodeksa za tužitelje, a treba podsjetiti i na zajedničko mišljenje Venecijanske komisije i Vijeća Evrope u kojem je istaktnuo da dodjela predmeta unutar sudova i tužilaštava treba slijediti objektivne, unaprijed utvrđene kriterije, kako bi se zaštitilo pravo na nezavisno i nepristrasno sudijsko i tužilačko postupanje”, istakli su.

U TI BiH također su podsjetili da je Disciplinska komisija VSTV-a već vodila i pravosnažno okončala disciplinske postupke protiv bivše glavne tužiteljice Tadić, kao i protiv još nekih glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini za iste prekršaje u kojima su izrečene disciplinske mjere.

Kako su saopćili, važno je napomenuti da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u više navrata odbijalo dostaviti TI BiH podatke o broju presignacja, pa su tako 2018. i 2019. tvrdili da ne vode preciznu statistiku. Informacije su dostavljene, kako su naglasili, tek nakon donošenja presuda Suda Bosne i Hercegovine u korist TI BiH.

Ove godine podatke o presignacijama su dostavili, kako su istakli, tek nakon izjavljene žalbe, jer je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prvobitno tvrdilo da zahtjev nije precizno formulisan.

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button