BiHPolitika

“Pod Lupom”: Preliminarna ocjena izbornog dana u Mostaru


Preliminarna ocjena Koalicije „Pod lupom“ izbornog dana za Lokalne izbore 2020. godine u Gradu Mostaru je da je izborni dan protekao uglavnom mirno uz manji broj evidentiranih izbornih nepravilnosti koje se ponavljaju na svakim izborima.

Sve evidentirane nepravilnosti zahtijevaju pažnju izborne administracije i nadležnih organa, te ukazuju na potrebu za unapređenjem izbornog zakonodavstva.

Iz Koalicije “Pod lupom” ističu kako im je drago što je građanima i građankama Mostara, nakon 12 godina, konačno omogućeno biračko pravo na Lokalnim izborima.

IZLAZNOST

Koalicija „Pod lupom“ po prvi put pratila je i informacije o izlaznosti na Lokalnim izborima 2020. Zabilježena izlaznost na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru je 54, 7 % (sa marginom statističke greške od +/- 1, 18 % na intervalu tačnosti od 95 %). U odnosu na izbore održane 15. 11. 2020. godine, izlaznost birača je veća za 3, 7 %.

UTVRĐIVANJE REZULTATA ZA GRADSKO VIJEĆE

Utvrđivanje izbornih rezultata na biračkim mjestima uglavnom je proteklo u skladu sa zakonom i propisima. Prilikom otvaranja glasačke kutije na tri biračka mjesta je na stolu za brojanje bilo hemijskih olovaka, što otvara prostor sumnjama u mogućnost intervencija na glasačkim listićima.

Na tri biračka mjesta proglašavanje nevažećih glasačkih listića za Gradsko vijeće nije obavljeno u skladu sa propisima CIK-a/SIP-a. Prilikom brojanja glasova na glasačkim listićima za izbor za Gradsko vijeće, zabilježen je jedan slučaj dopisivanja glasova. Na 9 biračkih mjesta uloženi su prigovori posmatrača na utvrđivanje rezultata za izbor za Gradsko vijeće. Ozbiljnije nepravilnosti koje bi mogle uticati na rezultate izbora za Gradsko vijeće zabilježene su na jednom biračkom mjestu.

Neslaganja u testu tačnosti za izbore u Gradsko vijeće – Gradska izborna jedinica Mostar, zabilježena su na dva biračka mjesta, a neslaganja u testu tačnosti za izbore u Gradsko vijeće – Izborna jedinica gradskog područja Mostar zabilježena su na jednom biračkom mjestu.

Na 4 biračka mjesta primijećeni su problemi s pakovanjem izbornog materijala. Ulazak neovlaštenih lica na biračko mjesto nakon njegovog zatvaranja je zabilježen na 10 biračkih mjesta. Na 5 biračkih mjesta, Obrazac brojnog stanja i Obrasce za zbirnim rezultatima nisu potpisali svi članovi biračkog odbora. Na trećini biračkih mjesta žuta kopija Obrasca sa zbirnim rezultatima ili nije izvješena ili je izvješena ali je nečitka.

ZATVARANJE BIRAČKIH MJESTA

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima. Sva biračka mjesta su zatvorena do 19:15 izuzev jednog koje je zatvoreno sa kašnjenjem većim od 15 minuta. Na 1, 4% biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h nije omogućeno glasanje. Na skoro svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora, izuzetak su dva biračka mjesta. Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su bili u mogućnosti da neometano prate process brojanja glasova.

PROCES GLASANJA

Nepravilnosti pri procesu glasanja gdje se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića ili jedna osoba glasa više puta nisu zabilježene ni na jednom biračkom mjestu. Dodatno, na izborni dan nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne) niti otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ali je zabilježen jedan slučaj zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače.

Na 8 biračkih mjesta primijećeno je od 1 do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.
Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 60 % biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva). Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno više od 10 takvih slučajeva.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje na dvije trećine biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti), a na jednom biračkom mjestu je zabilježeno više od 10 ovakvih slučajeva.

Na više od 40 % biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, a na dva biračka mjesta je zabilježeno više od 10 ovakvih slučajeva.

Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 6, 8 % slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

Posmatračima Koalicije „Pod lupom“ nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na tri biračka mjesta, a na 13 biračkih mjesta zabilježeni su prigovori od strane posmatrača u toku glasanja.

PRIJAVE GRAĐANA

Koaliciji „Pod lupom“ su putem besplatnog telefona ili online prijave, prijavljene 23 izborne nepravilnosti. Od tog broja, 7 slučajeva se odnosi na tvrdnje da na adresu birača nije došao Covid 19 mobilni tim iako su svi bili registrovani za ovaj vid glasanja. Koalicija „Pod lupom“ je obavijestila Gradsku izborna komisija o ovim slučajevima. Dodatno, prijavljen je i jedan isti slučaj koji se odnosi na glasanja putem redovnog mobilnog tima.

Putem online alata za prijavu nepravilnosti zaprimljena je nekolicina prijava koje se odnose na provjeravanje lokacije biračkog mjesta putem web stranice CIK BiH i  nošenje političkih obilježja prilikom glasanja. Uz to, prijavljeno je nekoliko slučajeva umrlih osoba na biračkom spisku.

Koaliciji „Pod lupom“ je prijavljen i jedan slučaj u kojem su birači sa prebivalištem na istoj adresi glasali u različitim izbornim područjima..

OTVARANJE I UREĐENJE BIRAČKOG MJESTA

Skoro svim posmatračima Koalicije „Pod lupom“ omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu posmatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen sa Gradskom izbornom komisijom Grada Mostara.

Na 17,8 posto biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 06:00 sati.

4,1 posto biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju oragana za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

Na skoro polovini biračkih mjesta nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. Koalicija „Pod lupom“ naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa.

Na biračkom mjestu 153 A 038 nedostajalo je 29 glasačkih listića za utrku za Gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Centralni birački spisak za to biračko mjesto. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta.

Na svim biračkim mjestima izuzev jednog, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Postotak biračkih mjesta otvorenih tačno u 7:00 sati je 76,8 posto, dok su preostala biračka mjesta otvorena sa kašnjenjem do sat vremena.

Koalicija „Pod lupom“ zahvaljuje se nestranačkim, građanskim posmatračima izbora koji su posmatrali Lokalne izbore 2020. godine u Gradu Mostaru na svim biračkim mjestima.

Koalicija „Pod lupom“ zahvaljuje se medijima na kontinuiranom praćenju nezavisne izborne posmatračke misije za Lokalne izbore 2020. godine i blagovremenom obavještavanju javnosti o nalazima posmatranja, kao i većini izborne administracije na svim nivoima na korektnoj saradnji. Zahvaljujemo se i svim drugim akterima izbornog procesa, a posebno građanima biračima na podršci i ukazanom povjerenju.

Koalicija „Pod lupom“ je zajedno za 85 organizacija civilnog društva aktivno radila na organizaciji posmatranja izbornog procesa u cijeloj Bosni i Hercegovini, a iz Grada Mostara, misiji Koalicije „Pod lupom“ se priključila Agencija lokalne demokratije Mostar sa kojom je realizirano dugoročno posmatranje Lokalnih izbora u Gradu Mostaru i angažman posmatrača izbornog dana, te im se Koalicija „Pod lupom“ zahvaljuje na njihovom doprinosu slobodnim i poštenim izborima u Bosni i Hercegovini.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button