SvijetVijesti

Palestinska vlada podnijela ostavku, cilj stvoriti uslove za političku reorganizacijuPalestinski premijer Mohammad Shtayyeh objavio je ostavku svoje vlade koja upravlja dijelovima okupirane Zapadne obale. Vlada će djelovati u tehničkom mandatu do imenovanja nove.

“Podnosim ostavku vlade gospodinu predsjedniku [Mahmudu Abbasu],” rekao je Shtayyeh, dodajući da dolazi nakon “razvoja događaja povezanih s agresijom na Pojas Gaze i eskalacije na Zapadnoj obali i u Jeruzalemu.”

“Odluka o ostavci došla je u svjetlu neviđene eskalacije na Zapadnoj obali i u Jeruzalemu te rata, genocida i gladovanja u Pojasu Gaze. Vidim da sljedeća faza i njeni izazovi zahtijevaju nove vladine i političke aranžmane koji uzimaju u obzir novu stvarnost u Gazi i potrebu za palestinsko-palestinskim konsenzusom temeljenim na palestinskom jedinstvu i proširenju jedinstva vlasti nad zemljom Palestine,” kazao je premijer.

Shtayyehovi komentari dolaze dok pritisak SAD-a na Abbasa raste da prodrma palestinske vlasti i započne rad na političkoj strukturi koja može upravljati palestinskom državom nakon rata.

Vlada koju je vodio Shtayyeh je međunarodno priznata vlada koja ima djelimičnu kontrolu na dijelovima okupirane Zapadne obale. Od početka rata u Gazi povećao se broj upada izraelske vojske u gradove koje kontroliše ova vlada, ali i broj provokacija ilegalnih izraelskih naseljenika.

Navodno je ostavka prvi korak prema formiranju nove vlade i trebaju uslijediti još dva koraka: zaustavljanje rata u Pojasu Gaze i postizanje nacionalnog konsenzusa za sve palestinske frakcije, uključujući Hamas.

Postizanje nacionalnog konsenzusa, korak je ka uspostavi nove vlasti nakon prestanka rata u Gazi, ne navodeći tačan trenutak, jer nije moguće formirati nikakvu vladu dok palestinski narod u Gazi živi pod bombardiranjem.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ranije je izjavio da neće donijeti odluku o formiranju nove vlade prije prestanka rata u Pojasu Gaze, obavijestivši nekoliko arapskih i zapadnih zemalja da svaki unutarnji korak zahtijeva palestinski konsenzus svih pokreta.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button