SvijetVijesti

Pakistan zabranio proslave Nove godine u znak solidarnosti sa Gazom
 Pakistan je zabranio proslave Nove godine kako bi pokazao solidarnost s Palestincima u Gazi, saopćila je vlada kasno u četvrtak, pozivajući ljude da umjesto toga “budu skromni u obilježavanju,” javlja AFP.

U večernjem televizijskom obraćanju naciji, premijer Anwaar-ul-Haq Kakar je rekao da je zbog situacije u Pojasu Gaze vlada “potpuno zabranila sve vrste događaja u vezi s proslavom Nove godine”.

Izraelsko nemilosrdno zračno bombardiranje i kopnena invazija na Gazu, kao odmazdu za Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, ostavilo je veći dio sjeverne teritorije u ruševinama, a ubijeno je najmanje 21.320 ljudi, uglavnom žena i djece, prema ministarstvu zdravlja u Gazi.

U napadu palestinskih militanata 7. oktobra poginulo je oko 1.140 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP-a na osnovu izraelskih podataka.

Kakar je u četvrtak rekao da su cijela pakistanska nacija i muslimanski ummet duboko ožalošćeni genocidom nad potlačenim Palestincima, posebno masakrom nevine djece, u Gazi i na Zapadnoj obali.

Novogodišnja noć se u Pakistanu obično obilježava na buran način, vatrometom i zračnom paljbom, a 1. januar se slavi i kao državni praznik.

Sharjah, emirat Ujedinjenih Arapskih Emirata, zabranio je u četvrtak novogodišnji vatromet zbog rata u Gazi.

Odluka o zabrani je “iskreni izraz solidarnosti i humanitarne saradnje sa našom braćom i sestrama u Pojasu Gaze”, navela je policija Sharjaha u objavi na Facebooku.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button