BiH

Ovogodišnja povorka ponosa u Sarajevu bit će održana 14. avgusta


Bh. povorka ponosa 2021. godine će se održati 14. augusta u 12 sati u Sarajevu pod sloganom “Otpor s margine”.

“Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe izlazimo na ulicu jer pandemijska ograničenja živimo svakodnevno. Bh. povorka ponosa je neophodan politički protest i iskaz otpora. Na ovaj način ukazujemo na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke s kojim se LGBTIQ+ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju”, naveli su.

U godini koja je iza nas, prava i slobode LGBTIQ+ osoba su dodatno pogoršani, potisnuti na marginu, nasilje u porodici je u porastu, a vidljivost naših iskustava gotovo da nije ni postojala.

“Pandemija je utišala glasove naše zajednice, ali naši osmijesi i životi nisu prestali. Ove godine, glasno i ponosno, s ulica šaljemo jasnu poruku da i dalje postojimo te našim bojama pružamo otpor stalnoj izloženosti strahu, nasilju, diskriminaciji, kršenju naših osnovnih ljudskih prava i neravnopravnom tretmanu”, dodaju.

Nastavljaju da je bh. povorka ponosa nastala iz potrebe za unapređenjem svakodnevnog života LGBTIQ+ osoba u BiH. Koristeći Ustavom zagarantovano pravo na javno okupljanje, izlazimo na ulicu te zahtijevamo ravnopravnost i život oslobođen od straha i nasilja.

“Brojne su prepreke i problemi kojim LGBTIQ+ osobe svakodnevno pružaju otpor. Svjesni činjenice da jednom mukotrpno izborena prava preko noći ponovo mogu biti oduzeta, poručujemo cjelokupnom društvu i nadležnim institucijama da nikada nećemo odustati od otpora fašističkim naporima da se suzbiju i ograniče slobode LGBTIQ+ osoba. Problemi koje imamo se nisu promijenili u posljednjoj godini, i dalje se suočavamo s homofobijom, bifobijom, transfobijom i interfobijom prilikom odlaska u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto. Institucionalna diskriminacija je i dalje prisutna, a najočitiji primjer jeste nepostojanje Zakona o istospolnom partnerstvu te nejednak tretman našeg protestnog marša u poređenju s drugim protestima”, ističu.

Dodaju da su još uvijek prinuđeni plaćati prostore i sigurnost ako žele imati sigurno mjesto u kojem mogu živjeti svoju autentičnost.

“Zbog toga poručujemo da svaki prostor mora biti jednako dostupan, siguran i slobodan te da se od organizatora LGBTIQ događaja ne smiju zahtijevati nerealne i neravnopravne mjere dodatne sigurnosti. Svako zahtijevanje dodatnih nameta znači onemogućavanje našeg postojanja u tim prostorima i na tim ulicama. Naš cilj je borba za javni prostor u kojem će se svako osjećati sigurno, a da ne mora oko sebe imati zaštitare”, kazali su.

Nastavljaju da je život u pandemiji iznio na površinu krhkost njihovih sloboda i pokazao nedostatak sistema podrške.

“Nerazumijevanje i teška komunikacija sa članovima/cama naših porodica o našim identitetima povećala je pritiske, nasilje i dovela do ozbiljnih psihičkih posljedica za LGBTIQ+ osobe. Zbog toga ove godine još intenzivnije naglašavamo marginu i s nje pružamo otpor. Pridružite nam se 14. augusta na ulicama Sarajeva. Broj učesnika/ca povorke će biti u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Želimo zajedno s vama poručiti da je ljubav uvijek iznad mržnje. Budimo zajedno otpor s margine!”, zaključili su.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button