Ponovo je sezona gripe i prehlada, pa većina ljudi pribjegava vakcinaciji i drugim medicinskim sredstvima u nastojanju da izbjegnu bolest. Ali mogu li određene namirnice ili dodaci prehrani potaknuti imunološki sistem i pomoći u ostvarenju tog cilja? Odgovor su pružili stručnjaci svjetski poznate medicinske institucije Mayo Clinic.
Dok je zdrav imunološki sistem prednost tokom sezone prehlada i gripe, uzmite u obzir ove savjete kako ga održati jakim i stabilnim tokom cijele godine.
Fokusirajte se na uravnotežen plan prehrane
Ne preskačite obroke kako bi vaše tijelo imalo dovoljno goriva. Ciljajte na pet do devet porcija povrća i voća dnevno kako biste osigurali vitamine, minerale i antioksidanse koji jačaju imunitet.
Porcija voća sadrži srednji komad svježeg voća, 1 šoljica bobičastog voća ili dinje ili 1/2 šoljice konzerviranog voća pakiranog u vlastitom soku. Porcija povrća sadrži 1/2 šoljice kuhanog ili 1 šoljice sirovog povrća. Uvijek je najbolje uzimati ove hranjive tvari iz hrane u odnosu na dodatke vitamina ili minerala.
I ne zaboravite piti dovoljno tekućine tokom dana. Najbolja je obična voda.
Suzbijte širenje bakterija
Dobra higijena i pranje ruku pomažu u sprječavanju širenja bakterija. Ne zaboravite oprati proizvode prije jela ili upotrebe u receptima. Očistite čaše, viljuške, kašike i ostalo suđe kako biste smanjili širenje i rast bakterija.
Povećajte san, smanjite stres
Adekvatan san i upravljanje stresom mogu biti jednako važni kao i zdrava prehrana za sprječavanje gripe.
Istraživanja pokazuju da nedostatak sna i povećani stres doprinose bolestima i općenito lošem zdravlju, tako da:
Odrasli bi trebali spavati sedam do devet sati dnevno, dok je djeci potrebno osam do 14 sati, ovisno o dobi.
Zdravi načini nošenja sa stresom uključuju meditaciju, slušanje muzike ili vođenje dnevnika.
Tjelesna aktivnost još je jedna strategija za upravljanje stresom i može smanjiti rizik od nekih hroničnih bolesti koje mogu oslabiti vaš imunološki sistem.
Čak i ako se zdravo hranite, puno odmarate, pijete dovoljno tekućine i kontrolirate stres, još uvijek možete dobiti gripu.
Ako je tako, vaša bolest možda neće tako dugo trajati i možda se nećete osjećati tako loše.
Mitovi i činjenice o nutrijentima za jačanje imuniteta
Činjenica: Pileća juha može vam pomoći da se osjećate bolje
Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, postoje mnoge ljekovite prednosti pileće juhe. Vaš omiljeni recept vjerovatno ima svojstva koja se bore protiv upale, potiču hidrataciju i potiču protok sluzi. Pijte puno tekućine, poput vode, juhe ili sportskih napitaka s elektrolitima.
Mit: Vitamin C može spriječiti bolest
Kada se uzima prije početka simptoma prehlade, vitamin C može skratiti trajanje, ali vas ne sprječava da se razbolite.
Mit: Mliječni proizvodi povećavaju proizvodnju sluzi
Možda ste čuli da mlijeko i drugi mliječni proizvodi pogoršavaju začepljenje tokom bolesti. Istraživanja nisu dokazala da je to točno.
Odaberite hranjive tvari za jačanje imuniteta
Ove hranjive tvari igraju iznimno važnu ulogu u imunološkom zdravlju:
Beta karoten
Beta karoten se nalazi u biljnoj hrani, poput slatkog krompira, špinata, mrkve, manga, brokule i paradajza.
Vitamin C
Hrana bogata vitaminom C uključuje agrume, bobičasto voće, dinje, paradajz, paprike i brokule.
Vitamin D
Vitamin D se nalazi u masnoj ribi i jajima. Mlijeko i 100% sokovi obogaćeni vitaminom D također su dobri izvori.
Cink
Cink se bolje apsorbira iz hrane kao što su govedina i morski plodovi, no nalazi se i u biljnim izvorima, uključujući pšenične klice, grah, orašaste plodove i tofu.
Probiotici
Probiotici su dobre bakterije koje promiču zdravlje. Naći ćete ih u uzgojenim mliječnim proizvodima, poput jogurta, i u fermentiranoj hrani, poput kefira i kimchija.
Protein
Protein dolazi iz životinjskih i biljnih izvora, uključujući mlijeko, jogurt, jaja, govedinu, piletinu, plodove mora, orašaste plodove, sjemenke, grah i leću.