LifestyleSvijetZaštita okoliša

Ova firma proizvodi hranu iz zraka i nahranit će 9 milijardi ljudi plus zaštititi okoliš




Pravljenje hrane iz tankog zraka zvuči kao vrhunska naučna fantastika, ali upravo to radi NASA-ina kompanija Solar Foods.

Tvrtka želi proizvesti dovoljno hrane iz zraka za prehranu planete na način koji prevazilazi izazove klimatskih promjena i degradacije okoliša. Cilj je borba protiv klimatskih promjena u tom procesu.

Solar Foods upravlja ovim fizičkim podvigom izvlačenjem ugljičnog dioksida iz atmosfere koristeći formu tehnologije za hvatanje ugljika. Zatim dodaju vodu, hranjive tvari, vitamine i obnovljivu električnu energiju CO2 kako bi pokrenuli fermentaciju koja daje visokoproteinsku tvar zvanu Solein.

Solein počinje kao tvar koja je prah, poput brašna, može se oblikovati u bilo koji broj namirnica. Može se koristiti i za obogaćivanje drugih namirnica, a alternativa za meso je na bazi biljaka koju će Solein koristiti kao ekološki održivu alternativu poljoprivrednim proizvodima.

Tvrtka planira proizvesti 2 milijuna obroka godišnje do 2021. godine, a zatim povećati i osigurati izvor bjelančevina za 9 milijardi ljudi do 2050. godine, prema Svjetskom ekonomskom forumu. Njihova metoda je isplativa i ugljično neutralna.

Dok globalni poljoprivredni sustav čini ogroman udio stakleničkih plinova, Solar Foods čini suprotno ispuštanjem CO2 u atmosferu – uklanja te plinove. Solein se također ne oslanja na nestabilnost i promjenjlivost poljoprivrede i ne proždire prirodne resurse poput tradicionalnih oblika proizvodnje hrane.

Za razliku od usjeva koji rade samo u odabranim okruženjima, Solein se može stvoriti bilo gdje u svijetu.

U godinama koje su pred nama, proizvodni centri Soleina mogli bi se pojaviti u zemljama suočenim sa nestašicom hrane, sušom i prirodnim katastrofama, učinkovito štiteći stanovništvo od nesigurnosti da će ostati bez hrane.

UN je nedavno objavio niz izvještaja koji opisuju teško stanje proizvodnje hrane na globalnoj razini.

Budući da se prognozira da će na svijetu do 2050. godine biti do 10 milijardi stanovnika, a klimatske promjene čine štetu u  svim dijelovima svijeta, do tada će zemlje morati transformirati kako će da proizvode hranu kako bi se izbjegle nagle stope gladi i propadanja okoliša.

Pozivaju se ljudi širom svijeta da smanje potrošnju mesa kako bi pomogli planeti da se oporavi od prevelike sječe šume, degradacije tla i zagađenja vode.

Budući da je Solein toliko bogat proteinima, mogao bi postati održiva mesna alternativa – osim što će pored toga da očisti zrak, nahrani ljude i potencijalno izliječi planetu u tom procesu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button