Istaknuto

Otvoreni poziv za Zapadni Balkan: Članovi mreže regionalnih omladinskih partnerstava


Da li ste strastveni prema svom poslu i želite li da svoju zajednicu učinite boljim mjestom? Želite li sagledati budućnost Zapadnog Balkana iz perspektive akademskog istraživanja, umjetnosti, biznisa, novinarstva, politike i sporta kako biste bolje razumjeli zašto je region takav kakav jeste i kako različite perspektive mogu pomoći u pronalaženju rješenja na lokalna i regionalna pitanja koja se moraju promijeniti? Da li ste zainteresovani da se pridružite rastućoj Mreži aktivnih pojedinaca iz celog zapadnog Balkana koji čine razliku u svojim zajednicama, ali i grade trajne veze unutar svojih zemalja i širom regiona? Ukoliko smatrate da ste pravi kandidat za ovaj program, pozivamo vas da se prijavite za Regionalno partnerstvo mladih!

Program regionalnih omladinskih partnerstava ima za cilj da razvije sljedeću generaciju kreatora promjena pružanjem izuzetnih mogućnosti za učenje, stvaranje, dijeljenje i povezivanje kroz širok spektar aktivnosti, kao što su:

Veliki i mali sastanci Mreže o nizu različitih tema, od kojih je prvi Regionalna akademija za izgradnju mira zakazana za 21.-26.

Možda će Vas zanimati i:

Kolaborativni projekti zasnovani na zajednici kao osnova za kontinuirani angažman Mreže

Istraživačke inicijative manjeg obima i razmjena analitičara između Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije

Regionalne konferencije na visokom nivou i sastanci sa domaćim i stranim zainteresovanim stranama.

Program je do sada okupio prvu  grupu od 60 članica Mreže regionalnih partnerstava mladih iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije. Cilj je bio izgradnja rastuće Mreže lidera za promjene mladih koji su spremni da se pozabave gorućim pitanjima vezanim za dalji razvoj Zapadnog Balkana. Od tada, ovaj dinamični program je uključio svoje učesnike u 27 skupova, sproveo regionalne razmjene analitičara i podržao svoje članove da osmisle i vode inicijative usmjerene na zajednicu kao sredstvo za povezivanje širih zajednica i angažiranje susjeda i prijatelja . Za detaljniji uvid posjetite zvaničnu Instagram stranicu programa ovdje.

Program ponovo traži prijave od mladih, građanski orijentisanih profesionalaca koji žele da se smisleno povežu širom regiona Zapadnog Balkana. Ovi profesionalci bi trebali raditi u oblastima kao što su politika, mediji, umjetnost i kultura, akademska i politička istraživanja, poduzetništvo, biznis i sport. Programski tim ima za cilj da proširi Mrežu i odabrat će 66 mladih profesionalaca u dobi od 19 do 32 godine. Ovi profesionalci bi trebali biti stanovnici Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije (jednako zastupljeni, po 22 osobe iz svake):

Kandidati koji se prijave moraju ispuniti sljedeće uslove:

Otvorenost, radoznalost, kreativnost i fleksibilnost

Posvećenost učešću u učestalim programskim aktivnostima, otprilike jednom u dva mjeseca, tokom 15-mjesečnog perioda (većina aktivnosti su dvodnevni događaji organizirani tokom vikenda)

Spremnost za aktivnu saradnju sa pojedincima svih nacionalnosti, kao i sa institucijama/organizacijama u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji

Dostupnost i spremnost za putovanje u zemlji i regionu za višednevne programske aktivnosti

Spremnost da se dosegne i radi s vlastitim zajednicama u područjima koja promoviraju suradnju i izgradnju prekograničnih veza (poželjna je dokazana evidencija angažmana u vlastitoj zajednici)

Tečno poznavanje engleskog jezika

Rok za prijavu je 29. februar 2024. godine.

Svi osnovni troškovi u vezi sa učešćem pojedinca u planiranim programskim aktivnostima, uključujući put, hotel i obroke tokom učešća, biće pokriveni sredstvima programa.

PRIJAVITE SE OVDJE

Odabir će se izvršiti korištenjem podataka koje ste dali putem obrasca za prijavu i CV-a.

Kandidati koji uđu u uži izbor će biti intervjuisani.

Program regionalnog partnerstva mladih nastoji razviti lidere sljedeće generacije na Zapadnom Balkanu. Oni će biti dio Mreže lidera širom Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije koji će se povezivati ​​i raditi zajedno kroz niz aktivnosti uključujući sesije učenja, razmjenu znanja, praktični lokalni aktivizam i kulturno uranjanje. Problemi sa kojima se ljudi suočavaju širom regiona su složeni, širokog spektra i dotiču mnoge sektore. Regionalno partnerstvo mladih okupit će profesionalce u politici, medijima, umjetnosti i kulturi, akademskim i političkim istraživanjima, poduzetništvu i biznisu i sportu kako bi se uhvatili u koštac s izazovima i izgradili odnose s vršnjacima, razvijajući povjerenje dok učimo, smijemo se i radimo zajedno preko 15 godina mjeseci (počevši od aprila). Na kraju, učesnici će otkriti novu perspektivu budućnosti regiona, izgraditi široku mrežu partnera i prijatelja na koje se mogu osloniti tokom svoje karijere i razviti praktične vještine potrebne za pozitivne promjene u svojim zajednicama i zemljama.

Projekat je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u partnerstvu sa Međunarodnim republikanskim institutom (IRI), Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (BCSP), Fondacijom Ana i Vlade Divac, Kosovskim centrom za bezbednosne studije (KCSS), Fakultetom Političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPNUNSA), PRONI Centar za razvoj mladih i Mreža vršnjačkih edukatora (PEN).

Za sva pitanja i dodatne informacije kontaktirajte nas na: regionalyouthpartnership@iri.org.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button