BiHTuzlanski kantonZanimljivosti i zabava

Otvoren jubilarni 50. Sajam šljive u Gradačcu, više od 300 izlagača iz BiH i regije (VIDEO+FOTO)

Svečanim presjecanjem vrpce danas su u Gradačcu zajednički otvorili 50. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, premijer FBiH Nermin Nikšić,  ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemal Hrnjić,  gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Nikšić je u uvodnom obraćanju izrazio nadu da će taj sajam naredna četiri dana, po pozitivnim vijestima, dovesti Gradačac u centar pažnje bosanskohercegovačke i šire javnosti, nakon što ga je nedavno zadesila tragedija.

– Ovo je manifestacija gdje se okupljaju izlagači iz Bosne i Hercegovine, ali i iz regiona, i posebno je važno napomenuti da više od 300 izlagača sigurno nisu ovdje zato što im u prošlosti nije bilo dobro – rekao je Nikšić.

Dodao je da se iskreno nada da će gradačački sajam doživjeti još puno okruglih godišnjica u vremenu i kad nekih od nas ne budu tu, jer ono što je tradicija i što je dobro treba da opstaje i ostaje za pokoljenja.

Nikšić je svim učesnicima sajma poželio da u periodu koji je pred nama ostvare sve što su planirali i da ponovo dolaze na sajam.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić je naveo da je proizvodnja hrane u BiH i u svijetu danas imperativ, a da je Vlada Federacije na čelu sa premijerom Nikšićem opredijeljena da podrži poljoprivredno-prehrambeni sektor Federacije BiH.

– Opredijeljeni smo da iz godine u godinu povećavamo te budžete, ali i da ih usmjeravamo na prave adrese, dakle da moraju doći u ruke poljoprivrednika i da ta sredstva isključivo služe samo za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u Federaciji BiH – rekao je Hrnjić.

Gradonačelnik Dervišagić je potcrtao da je, s obzirom na sve okolnosti, Gradačac ponosan na sajam i da će građani sigurno biti dobri domaćini jer ta manifestacija svake godine daje nove prilike za razvoj poljoprivrede.

Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca, koja i organizuje manifestaciju, naglasio je da je ovo 50. jubilarni sajam na kojem  se predstavlja oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Srbije i Turske.

Istakao je da je to i turistička manifestacija koju tradicionalno prati zanimljiv kulturno-zabavni program koji okuplja mnoštvo gostiju iz cijele BiH.

Na ceremoniji otvaranja Mešanović je zajedno s bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem uručio jubilarna priznanja organizatora.

Sajam šljive će ove godine ponuditi brojne podsajamske sadržaje kao što je 6. međunarodni sajam pčelarstva sa međunarodnim učešćem, ali i niz stručnih i naučnih skupova. Cilj sajma je, osim predstavljanja poljoprivrednih i prehrambenih artikala, nastaviti promociju privrede i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

Sajam je otvoren do 26. augusta.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button