Svijet

Otkriven Putinov tajni bunker ispod njegove palate na Crnom moru


Procurjeli nacrti koji su dospjeli u javnosti, otkrili su bunker skriven duboko ispod vile Vladimira Putina vrijedne više od milijardu eura s pogledom na Crno more.

Palata Gelendžik, koja se nalazi na obali Crnog mora, ima vlastitu crkvu, kockarnicu, potpuno opremljenu teretanu, klizalište za hokej na ledu i “sobu za zabavu” – zajedno sa šipkama za striptizete. Prostrani kompleks odvojen je od ostatka Rusije sa 17.000 hektara šume koju čuvaju sigurnosne službe FSB-a, kao i posebnim zonama zabrane letova i brodova.

“Baš kad ste pomislili da su dizajneri označili sve okvire, čini se da su zanemarili jedan vrlo veliki – sakriti planove koji pokazuju tajne tunele ispod. Sheme su objavljene na internetu prije deset godina i ostale su dostupne do 2016., nakon što su ih izvorno objavili izvođači Metro Style kako bi predstavili svoj rad,” naveli su iz metro.co.

Oni otkrivaju podzemni kompleks koji se sastoji od dva odvojena tunela otporna na eksplozije povezana liftom koji se spušta otprilike 50 metara ispod površine. Građevinski inženjer Thaddeus Gabryszewski rekao je da imaju sve vrste sigurnosti, sugerišući da su namijenjene da neko preživi ili pobjegne.

Michael C Kimmage, bivši dužnosnik američkog State Departmenta i stručnjak za Hladni rat, rekao je za Insider da Putin ima mnogo tjeskobe zbog toga što je “ne posve” legitimni vođa Rusije.

“Dakle, znajući da njegov legitimitet nije u potpunosti osiguran izborima, on će nastojati maksimizirati svoju ličnu sigurnost kroz kompleks dobro branjenih rezidencija,” naveo je.

Planovi, koje je otkrila Zaklada za borbu protiv korupcije zatvorenog ruskog opozocionara Alekseja Navaljnog, pokazuju da su tuneli dugački otprilike 40 odnosno 60 metara, a široki šest metara, stvarajući više od 6.000 kvadratnih stopa potencijalnog životnog prostora.

Drugi prolaz se smatra preferiranim načinom bijega, koji vodi do otvora na obali vidljivog na snimkama dronom koje je snimila grupa.

Kimmage rekao je za Insider da lokacija bunkera, nekih 1.000 km daleko od Moskva, sugeriše da Putin ne namjerava samo izgraditi luksuzno sklonište.

“Dva puta kada je došlo do velike tranzicije u ruskoj historiji, 1917. i 1991., status glavnog grada i položaj tamošnjeg vođe bili su veliki problem. Putin tu nepredviđenost rješava uspostavljanjem mreže rezidencija koje su što dalje od centra. Stoga sistem tunela unutar crnomorskog kompleksa ima puno smisla. Čak i bez aktivne prijetnje, brinut će se zbog ove mogućnosti,” zaključio je Kimmage .Možda će Vas zanimati i:

Back to top button