Zanimljivosti i zabava

ORIGINALNE PRIČE IZ DIZNIJEVIH CRTANIH FILMOVA: Nismo imali pojma da su tako jezive
originalne priče koje se kriju iza dizni filmova a  nam već decenijama kroz svoje crtane filmove pruža prilično jedinstven doživljaj bajki, prilično su različite od Diznijevih ulepšanih, slatkih i romantičnih verzija…

ORIGINALNE PRIČE IZ DIZNIJEVIH CRTANIH FILMOVA: Nismo imali pojma da su tako jezive

1. Pepeljuga

Diznijeva verzija: Pepeljuga je princeza prema kojoj se njena maćeha ponaša užasno. Kasnije u priči, ona odluči da ode na bal kako bi se srela s princem. Pomoću magije dobre vile odlazi na bal u prekrasnoj haljini i kočiji, ali, nakon ponoći, magija nestaje. Ona juri iz dvorca dok je princ lovi te ostaje bez jedne cipelice. Princ je uzima s poda i kreće u potragu za misterioznom ljepoticom. Kad je napokon pronađe i vrati joj cipelu par živi srećno do kraja života.

Originalna priča: Kada je princ stigao u kuću Pepeljuge, njena maćeha je naredila svojim kćerima da odseku svoje prste kako bi cipela stala na njihovu nogu. Njen plan nije upalio, pa su princ i Pepeljuga živjeli srećno do kraja života. Osim rezanja prstiju, u originalu postoji još jedan jezivi detalj. Na venčanju Pepeljuge i princa jedan golub iskljuca oči jedne zle polusestre.

 

2. Uspavana ljepotica

Diznijeva verzija: Princeza nabada prst na vreteno i pada u vječni san. Princ je spašava  poljupcem i par zauvijek živi srećno.

Originalna priča: Auroru ne budi poljubac princa, već porođaj blizanaca. Treba napomenuti da je u toj verziji princ nije poljubio, već je spavao s njom i ostavio je, s obzirom na to da je bio oženjen. Kada Aurora s djecom stigne u njegovu palatu, supruga princa pokuša da ih ubije, ali kralj to sprečava i dozvoljava Aurori da se oženi s čovekom koji ju je silovao.

 

3. Ljepotica i zvjer

Diznijeva verzija: U Ljepotici i zvijeri, Bel otima zvijer s kojom ona živi u luksuznom dvorcu s suđem koje govori, a ona nedugo nakon toga otkriva unutrašnju lepotu zvjeri. Bel, koja je zaljubljena u zvijer, nakon poljubca spašava zijver od čarolije koja ga je učinila ružnim.

Originalne priče: U originalnoj priči, Bel uvjerava zvijer da joj dopusti posjetiti sestre na sedam dana. Nakon što je sestre vide s nakitom i čuju kako ona živi luksuznim životom, one uvere Bel da ostane duže s njima s namjerom da odgode njen povratak i da se zvjer naljuti i pojede Bel.

 

4. Snježana i sedam patuljaka

Diznijeva verzija: Snježana je bila najlepša žena u čitavom kraljevstvu te je zbog toga, kako bi se spasla od maćehine/veštičje strašne kazne, pobjegla u šumu u kojoj je živjela sa sedam patuljaka. Ali, vještica je ipak pronašla, otrovala jabukom, nakon čega Sjnežana utone u duboki san, dok patuljci plaču, misleći da je mrtva. Ali, iz sna je budi poljubac princa.

Originalna priča: U originalnoj priči braće Grimm veštica za kaznu zbog pokušaja ubijanja Snježane mora plesati u vrućim čeličnim cipelama sve dok se ne onesvjesti i ne umre.

 

5. Mala sirena

Diznijeva verzija: Sirena Arijel, kćerka kralja mora, dogovori s vješticom da joj u zamenu za noge oduzme glas, te se zaputi na površinu kako bi pronašla ljubav. Ona se zaljubi u princa Erika, s kojim na kraju ubija zlu vešticu i oni žive srećno do kraja života.

Originalna priča: U verziji Hansa Kristijana Andersena, Arijel su, zbog dogovora s vešticom, noge boljele svo vrijeme. S obzirom na to da bol i zavođenje ne idu zajedno, princ se na kraju oženio s drugom ženom, a Arijel se bacila u more i pretvorila u morsku penu.

Izvor: KurirMožda će Vas zanimati i:

Back to top button